Η ανεπαρκής παραγωγή ορμονών του θυρεοειδούς επηρεάζει τα περισσότερα συστήματα και όργανα του ανθρώπινου οργανισμού και συγκεκριμένα:

– τη θερμορρύθμιση: Ο πάσχων από υποθυρεοειδισμό (όπου υπάρχει μειωμένη έκκριση θυρεοειδικών ορμονών), εμφανίζει δυσανεξία στο ψυχρό περιβάλλον.
– τη διάθεση: Στον υποθυρεοειδισμό παρατηρούνται σημαντικές διαταραχές στη διάθεση και τάση για κατάθλιψη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στους ασθενείς που έχουν κατάθλιψη, πρέπει πάντοτε να κάνουμε έλεγχο του θυρεοειδούς, πριν χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά.
– την ενέργεια: Ο πάσχων αισθάνεται κόπωση και υπνηλία.
– το γαστρεντερικό σύστημα: Υπάρχει τάση για δυσκοιλιότητα.
– την έμμηνο ρύση των γυναικών: Οι πάσχουσες από υποθυρεοειδισμό, είναι πιθανό να εμφανίσουν διαταραχές στον κύκλο τους.
– τα λιπίδια: Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα. Σε πολλές περιπτώσεις αυξημένης χοληστερόλης είναι πιθανό να υποκρύπτεται κάποιος υποθυρεοειδισμός. Γι’ αυτό και συστήνεται, σε οποιονδήποτε έχει υπερλιπιδαιμία να γίνεται έλεγχος και του θυρεοειδούς. Έχει βρεθεί ότι σε ένα ποσοστό 5-10% των περιπτώσεων υπερλιπιδαιμίας, αιτία είναι ο υποθυρεοειδισμός.