Τώρα πια ζούμε στην εποχή της εικόνας και αναγκαίο κακό είναι, τα παιδιά από μικρά εξοικειώνονται με την τηλεόραση, τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα. Η τηλεόραση μπορεί πολλές φορές να σας έχει λύσει τα χέρια, αφού κρατάει απασχολημένο και ήσυχο το παιδί σας, πόσο «καλή» είναι όμως για την υγεία του;
Σύμφωνα με το Mothers blog.gr έρευνες έχουν δείξει ότι η τηλεόραση φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τον πολλαπλασιασμό των μορφών δυσλεξίας. Οι πολλές και γρήγορες εναλλαγές εικόνων, κάνουν τα παιδιά να δέχονται πολλά ερεθίσματα, χωρίς όμως να μπορούν να τα διαχειριστούν. Ακόμα και τα μωρά, που ίσως νομίζετε ότι δεν αντιλαμβάνονται αυτά που ακούν, απορροφούν σαν σφουγγάρια ό,τι ακούνε και το «αποθηκεύουν» στο υποσυνείδητό τους.
Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ακόμα, ότι η έκθεση στην τηλεόραση από μικρή ηλικία μπορεί στο μέλλον να προκαλέσει κάποια μορφή επιληψίας. Η τηλεόραση μπορεί να γίνει πολύ εθιστική. Όσο πιο πολύ τη συνηθίζει το παιδί σας όσο είναι μικρό, τόσο θα την αποζητά και μεγαλώνοντας.Πόση τηλεόραση βλέπουν σήμερα τα παιδιά;
Κάποιοι επιστήμονες που πραγματοποίησαν μία σχετική έρευνα, πήραν συνεντεύξεις από 1550 γονείς παιδιών ηλικίας έως 17 ετών και στη συνέχεια συνέκριναν πόσες ώρες έβλεπαν τηλεόραση οι ίδιοι και πόσες τα παιδιά τους. Φάνηκε λοιπόν πως ο χρόνος που περνούν οι γονείς μπροστά στη μικρή οθόνη επηρεάζει άμεσα το πόσο βλέπουν και τα παιδιά τους και μάλιστα είναι ο ίδιος συν μισή ώρα! Η ίδια έρευνα έδειξε ότι ο καθορισμός συγκεκριμένου χρόνου που θα παρακολουθούν τα παιδιά τηλεόραση καθημερινά είναι αποτελεσματικός μονάχα στα παιδιά ηλικίας έξι έως έντεκα. Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος να βλέπει το παιδί σας λιγότερη τηλεόραση από ότι φαίνεται είναι να μειώσετε και εσείς τις ώρες που περνάτε μπροστά από την οθόνη!
Αποφύγετε να βάλετε τηλεόραση στο παιδικό δωμάτιο αλλά και να αφήνετε το παιδί ή το μωρό σας σε σκοτεινό δωμάτιο με την τηλεόραση ανοιχτή!