Πώς θα περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού

Το αλάτι υπάρχει σε όλες τις τροφές, είτε στην ανεπεξέργαστη μορφή τους, είτε ως πρόσθετο συντηρητικό και ενισχυτικό της γεύσης τους.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι τα 6 γραμμάρια, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού, οι περισσότεροι άνθρωποι όμως τρώνε πολύ περισσότερο, καθώς το 75% της ποσότητας που καταναλώνουν είναι «κρυμμένο» σε διάφορες τροφές.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Δύσης -των παιδιών συμπεριλαμβανομένων- τρώνε, σύμφωνα με τις μελέτες 8 έως 10 γραμμάρια αλάτι την ημέρα, ενώ οι άνδρες ξεπερνούν τα 11 γραμμάρια ημερησίως.

Πώς θα περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού

Για να περιορίσετε την πρόσληψη αλατιού, ακολουθήστε τα εξής:

-Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό που ετοιμάζετε στο σπίτι.

-Να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να εντοπίζετε τις λέξεις αλάτι, νάτριο, sodium και διάφορες παραλλαγές που τις περιέχουν (λ.χ. νιτρώδες νάτριο κλπ)

-Για να ανακαλύψετε πόσο αλάτι περιέχουν τα τρόφιμα που αναγράφουν «νάτριο» στην θρεπτική/διατροφική αξία τους, πολλαπλασιάστε με το 2,5.

-Ένα τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι, όταν υπερβαίνει τα 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

-Ένα τρόφιμο περιέχει λίγο αλάτι, όταν η ποσότητά του είναι χαμηλότερη από 0,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου.

-Κάθε φορά που αναποδογυρίζετε την αλατιέρα πέφτει στο φαγητό ποσότητα αλατιού έως 0,5 γρ., άρα με 12 κινήσεις φτάσατε τον στόχο των 6 γραμμαρίων την ημέρα.

ip[
Exit mobile version