Πώς η πάπρικα γίνεται ασπίδα ενάντια στο Πάρκινσον

ipaidia thumbnail
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση πάπρικας σε καθημερινή βάση μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ την πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει τη νόσο του Πάρκινσον, σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν πάπρικα καθημερινά.
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια νευρολογική πάθηση όπου το επίπεδο της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο μειώνεται, προκαλώντας δυσλειτουργία στην κινητικότητα του ασθενούς και τρέμουλο.
Παλαιότερη έρευνα είχε δείξει ότι η νικοτίνη μπορεί να αποτελεί παράγοντα μείωσης της πιθανότητας του Πάρκινσον. Ορμώμενοι από αυτή την έρευνα, οι επιστήμονες από την Ουάσιγκτον προσπάθησαν να εντοπίσουν άλλες μεθόδους λήψης νικοτίνης πέραν του καπνίσματος, το οποίο επιφέρει άλλους κινδύνους για την υγεία του ατόμου.
Λίγοι άνθρωποι το γνωρίζουν, αλλά παίρνουμε νικοτίνη μέσω της διατροφής μας, έστω και σε πολύ μικρές ποσότητες, σε καθημερινή βάση. Οι ντομάτες, οι μελιτζάνες, οι πατάτες, η πάπρικα και οι πιπεριές περιέχουν περίπου 2 – 7 mcg νικοτίνης ανά κιλό. Μια ισορροπημένη διατροφή περιέχει περίπου 1mcg νικοτίνης ανά ημέρα και τα περισσότερα άτομα καταναλώνουν περίπου 2mcg νικοτίνης ανά ημέρα μόνο από τις τροφές.

Η πάπρικα και οι πιπεριές περιέχουν επίσης ένα ανάλογο της νικοτίνης που ονομάζεται αναταβίνη, μια ουσία που έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά και οι ερευνητές επισήμαναν ότι περαιτέρω έλεγχοι και κλινικές δοκιμές είναι απαραίτητες για να μετατρέψουν τα νέα ευρήματα σε κάτι πιο ουσιαστικό. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, αυτή η νέα έρευνα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια διαιτητική φαρμακευτική μέθοδο για την πρόληψη της νόσου του Πάρκινσον.

ip[
Exit mobile version