Ποια ψάρια έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση

ipaidia thumbnail
Τα ψάρια αποτελούν σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών και παρέχουν πολλαπλά ευεργετικά οφέλη στον οργανισμό.
Υπό συγκεκριμένες συνθήκες, ωστόσο, μπορεί να γίνουν επιβλαβή για τον άνθρωπο προκαλώντας ακόμη και καρκινογένεση.
Μια σειρά ψαριών μεταξύ των οποίων ο σολομός, ο ξιφίας, ο τόνος και ο γαλέος, που προέρχονται από τον Ατλαντικό ωκεανό ο οποίος είναι μολυσμένος, περιέχουν υδράργυρο, συχνά πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Η διευκρίνιση αφορά μόνο αυτήν την κατηγορία ψαριών και όχι τα άλλα είδη τα οποία θεωρούνται απαραίτητα για μια υγιεινή διατροφή και ιδιαίτερα τα ψάρια του Αιγαίου.

Επιπλέον, ο σολομός ιχθυοτροφείου αλλά και ο ξιφίας, ο γαλέος και ο τόνος περιέχουν πολυχλωριομένα διφαινύλια (κλοφέν, PCBs) τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό, δρουν αθροιστικά και προκαλούν βλάβες στο ορμονικό σύστημα του οργανισμού, ενώ είναι ύποπτα και για καρκινογενέσεις.

Τα πολυχλωριομένα διφαινύλια προέρχονται από τους μολυσμένους ωκεανούς.

Ένας άλλος παράγοντας που σχετίζεται με καρκινογένεση είναι η συντήρηση των ψαριών. Εδικά τα καπνιστά ψάρια και όσα συντηρούνται σε μεγάλες ποσότητες αλατιού, έχουν συνδεθεί με καρκίνο του στομάχου. Τα ψάρια που έχουν συντηρηθεί με μία συγκεκριμένη μέθοδο συντήρησης που περιλαμβάνει προσθήκη άλατος και ζύμωση (Cantonese style), συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ρινοφαρυγγικού καρκίνου.

ip[
Exit mobile version