Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης στη Μασαχουσέτη μελέτησαν τον επιπολασμό της ιδανικής βαθμολογίας για την καρδιαγγειακή υγεία μεταξύ 3.460 ενηλίκων, οι οποίοι μετρήθηκαν με τα μετρικά στοιχεία που καθορίζονται από τους στόχους του «Life’s Simple 7» (Τα 7 απλά της ζωής) της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι εξεταζόμενοι μετρήθηκαν από μία έως τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του 1990 έως 2008, στα πλαίσια της μελέτης «Framingham Heart Study».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το ποσοστό των ατόμων με ιδανική βαθμολογία μειώθηκε από 8,5% κατά τη διάρκεια την περίοδο 1991-1995 σε 5,8% κατά τη διάρκεια της περιόδου 2005-2008. Η μείωση αυτή οφείλονταν στο γεγονός ότι όλο και λιγότερα άτομα έχουν σήμερα ιδανικό δείκτη μάζας σώματος, καθώς και χαμηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης, γλυκόζης ή χοληστερόλης.

Τα άτομα των οποίων οι βαθμολογίες υγείας άλλαξαν κατά τουλάχιστον 15% είχαν 1,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με ένα σύμπτωμα καρδιαγγειακής νόσου και 1,2 φορές υψηλότερο ποσοστό να διαγνωστούν με καρδιαγγειακή νόσο, σε σύγκριση με εκείνους που διατήρησαν σε υψηλά επίπεδα τη βαθμολογία της υγείας τους.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα ευρήματά τους υπογραμμίζουν τη σημασία της διατήρησης ιδανικών βαθμολογιών καρδιαγγειακής υγείας κατά τη διάρκεια μιας ζωής. Ο αριθμός των ατόμων με ιδανική βαθμολογία καρδιαγγειακής υγείας μειώνεται γρήγορα, ενώ την ίδια στιγμή αυξάνονται τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές νόσους.