Η καθημερινή πρακτική και πλήθος μελετών έχουν αποδείξει ότι οι περισσότερες δίαιτες δεν αποδίδουν. Υπάρχουν όμως κάποιες με σχετικά καλύτερα αποτελέσματα.

Οι μόδες στη δίαιτα έρχονται και παρέρχονται, αλλά πάντοτε δημιουργούν ελπίδες για γρήγορο και εύκολο αδυνάτισμα, χωρίς πείνα και στερήσεις.

Όπως, όμως, γνωρίζουμε όλοι καλά, δεν υπάρχει τίποτα εύκολο στο αδυνάτισμα.

Η καθημερινή πρακτική και πλήθος μελετών έχουν αποδείξει ότι οι περισσότερες δίαιτες δεν αποδίδουν, ιδίως μακροπρόθεσμα, ενώ μερικές μπορεί ακόμα και να απειλήσουν την υγεία.

Έχοντας όλ’ αυτά κατά νου, το αμερικανικό περιοδικό USNews ζήτησε για έβδομη συνεχή χρονιά από ομάδα 20 εξεχόντων ειδικών στη διατροφή, την διαιτητική, την παχυσαρκία, την ψυχολογία της διατροφής, τον διαβήτη και την καρδιοπάθεια, να εξετάσουν τα επιστημονικά δεδομένα για 38 προγράμματα αδυνατίσματος και να τα βαθμολογήσουν.

Η βαθμολογία έγινε με βάση την ευκολία στην ακολούθηση, την δυνατότητα επίτευξης βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης απώλειας βάρους, τη διατροφική πληρότητα, την ασφάλεια και την πιθανότητα πρόληψης και αντιμετώπισης του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.

Με αυτά τα κριτήρια δημιουργήθηκε μία τελική βαθμολογία από 5 (η υψηλότερη) έως 0 (η χαμηλότερη). Να ποιες είναι οι τρεις καλύτερες δίαιτες απ’ όλες:

1η θέση: Δίαιτα DASH

Τι είναι: Ένα πρόγραμμα διατροφής που στόχο έχει την πρόληψη και την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Ο ισχυρισμός: Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της υπέρτασης και ταυτοχρόνως μπορεί κανείς να αδυνατίσει.

Η θεωρία: Ορισμένα θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο, το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες καταπολεμούν την αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Δεν χρειάζεται, όμως, να τα μετρά κανείς ξεχωριστά. Αρκεί να τρώει τα τρόφιμα που πάντοτε συνιστούσαν οι ειδικοί για καλή υγεία (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και λίγων λιπαρών γαλακτοκομικά) και να περιορίζει δραστικά όσα έχει μεγαλώσει λατρεύοντας (πλούσια σε λίπη και ζάχαρη τρόφιμα όπως γλυκά και κρεατικά).

Πρέπει επίσης να μειώσει δραστικά το πρόσθετο αλάτι στη διατροφή του.

Με βάση συγκεκριμένες οδηγίες, που μπορεί να βρει κανείς στην ιστοσελίδα του Εθνικού Ιδρύματος Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NHLBI) των ΗΠΑ το οποίο συνέβαλλε στη σύνταξη της δίαιτας DASH, μπορεί να υπολογίσει πόσες θερμίδες χρειάζεται καθημερινά και από ποια τρόφιμα.

Βρέθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 4,2 βαθμούς, λαμβάνοντας:

* Βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους = 3,4
* Μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους = 3,2
* Ευκολία στην ακολούθηση = 3,6
* Υγιεινή = 4,8

2η θέση: Μεσογειακή διατροφή

Τι είναι: Πολλά και διαφορετικά προγράμματα παραδοσιακής διατροφής που έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά και στόχο ένα υγιές σωματικό βάρος και την προστασία της υγείας.

Ο ισχυρισμός: Όταν κάποιος τρώει όπως οι παππούδες του, μπορεί να αποφύγει την παχυσαρκία και πλήθος χρονίων νοσημάτων

Η θεωρία: Αν και δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη μεσογειακή διατροφή (οι Έλληνες έχουν διαφορετικά παραδοσιακά φαγητά από τους Ιταλούς, οι οποίοι τρέφονται διαφορετικά απ’ ό,τι οι Ισπανοί και οι κάτοικοι της Νότιας Γαλλίας κ.ο.κ.), τα διαιτολόγια των λαών που ζουν γύρω από τη Μεσόγειο έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά.

Τα χαρακτηριστικά είναι:

* Πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο, βότανα και μυρωδικά σε καθημερινή βάση
* Ψάρια και θαλασσινά τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
* Πουλερικά, αυγά, τυρί και γιαούρτι με μέτρο
* Γλυκά και κόκκινο κρέας σε ειδικές περιστάσεις
* Λίγο κρασάκι (για όποιον του αρέσει).

Βρέθηκε στην 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με 4,1 βαθμούς, λαμβάνοντας:

* Βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους = 3,4
* Μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους = 3,2
* Ευκολία στην ακολούθηση = 3,7
* Υγιεινή = 4,7

3η θέση: Δίαιτα MIND

Τι είναι: Ένα πρόγραμμα διατροφής που στόχο έχει την πρόληψη της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ με κατανάλωση τροφίμων που κάνουν καλό στο μυαλό.

Ο ισχυρισμός: Μπορεί κανείς να μειώσει τον κίνδυνο έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών ακολουθώντας συνδυασμό της δίαιτας DASHμε τη μεσογειακή διατροφή, ακόμα κι αν δεν την ακολουθεί αυστηρά.

Η θεωρία: Πρέπει κανείς να δίνει έμφαση σε 10 ομάδες τροφίμων που ωφελούν το μυαλό: σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα υπόλοιπα είδη λαχανικών, καρύδια, μούρα, φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, πουλερικά, ελαιόλαδο και κρασί.

Επιπλέον, πρέπει να αποφεύγει τα ανθυγιεινά τρόφιμα πέντε άλλων ομάδων: κόκκινα κρέατα, βούτυρο/σκληρές μαργαρίνες, τυριά, γλυκά και τηγανητά φαγητά/φαστ φουντ.

Καθημερινά πρέπει να καταναλώνει τουλάχιστον τρεις μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, καθώς και μία σαλάτα και ένα ξεχωριστό λαχανικό. Πρέπει επίσης να πίνει ένα ποτηράκι κρασί. Τις περισσότερες μέρες πρέπει να τρώει ξηρούς καρπούς ως σνακ και μέρα παρά μέρα μισό φλιτζάνι φασόλια.

Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώει πουλερικά και μισό φλιτζάνι μούρα (καλύτερα να είναι βατόμουρα), ενώ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα πρέπει να τρώει ψάρι. Όπως και στη μεσογειακή διατροφή, το κύριο πρόσθετο λίπος της διατροφής είναι το ελαιόλαδο.

Βρέθηκε στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα, με 4,0 βαθμούς, λαμβάνοντας:
* Βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους = 3,2
* Μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους = 3,1
* Ευκολία στην ακολούθηση = 3,7
* Υγιεινή = 4,6