Κρίσεις πανικού: Πόσο διαρκούν, ποια είναι τα συμπτώματα

Περισσότεροι από ¼ όλων των ανθρώπων έχουν βιώσει κρίση πανικού σε κάποιο σημείο στη ζωή τους. Σε πολλές περιπτώσεις η κρίση πανικού συμβαίνει ξαφνικά, χωρίς ειδοποίηση και ενίοτε χωρίς λόγο ενώ μπορεί να συμβεί σε στιγμές χαλάρωσης ακόμα και ύπνου.

Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού είναι ταχυπαλμία, αίσθηση κινδύνου, φόβος για λιποθυμία ή θάνατο, τρέμουλο, αίσθημα ασφυξίας, δύσπνοια, ζάλη, εφίδρωση, ναυτία, πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, εξάψεις και μούδιασμα. Τα συμπτώματα κορυφώνονται σε διάστημα 10 λεπτών και έπειτα υποχωρούν ενώ οι κρίσεις πανικού διαρκούν 20-30 λεπτά (σπανιότερα διαρκούν 1 ώρα).

Η εξάντληση και η κούραση εμφανίζονται όταν η κρίση έχει τελειώσει. Ο φόβος, όμως, δεν έχει τελειώσει και το άτομο τρέμει στην ιδέα της επανάληψης της κρίσης πανικού νιώθοντας ανασφάλεια για το καθετί με αποτέλεσμα να απομονώνεται από το περιβάλλον του/της.

Η κρίση πανικού συνήθως οφείλεται σε καταστάσεις έντονου στρες όπου η ζωή μας αλλάζει άλλοτε θετικά όπως ο γάμος, η δημιουργία οικογένειας, αλλαγή περιβάλλοντος, και άλλοτε αρνητικά όπως απόλυση – ανεργία, απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οικονομικά προβλήματα. Τραυματικά γεγονότα και χρόνια συναισθήματα άγχους και φόβου αλλά και η έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και στις δυνατότητες μας μπορούν να προκαλέσουν κρίση πανικού.

Η κρίση πανικού μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή η οποία θα εξομαλύνει τα συμπτώματα και ο συνδυασμός της με τη ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα πετυχημένος. Η ψυχοθεραπεία προσφέρει τη γνώση για τις πραγματικές αιτίες και τους λόγους και προτείνει νέους τρόπους & τεχνικές για την διαχείριση της κρίσης.

ip[
Exit mobile version