Καρκίνος εγκεφάλου: Τα ροφήματα που μειώνουν κατά 34% τον κίνδυνο

Το γλοίωμα είναι ο ιατρικός όρος για την περιγραφή των όγκων που πηγάζουν από τον κολλώδη ή υποστηρικτικό ιστό του εγκεφάλου.

Μελέτη στην οποία συμμετείχαν 410.000 εθελοντές, ηλικίας από 25 έως 70 ετών από διάφορες χώρες της Ευρώπης (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας), έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση συγκεκριμένων ροφημάτων μειώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου του εγκεφάλου.

Στα περίπου 9 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, εμφανίστηκαν 343 νέα περιστατικά με γλοίωμα και 245 περιστατικά με μηνιγγίωμα, έναν άλλο τύπο καρκίνου που εμφανίζεται στα ίδια σημεία.

Στη μελέτη φάνηκε πως όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μισή κούπα καφέ ή τσάι την ημέρα, θωράκιζαν την υγεία του εγκεφάλου τους έναντι της ανάπτυξης γλοιώματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, όσοι πίνουν περισσότερα από 100 ml καφέ ή τσάι την ημέρα, έχουν 34% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν γλοίωμα.

«Δεν είμαστε ακόμη βέβαιοι πιο συστατικό των αγαπημένων ροφημάτων είναι αυτό που έχει τα ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά υποψιαζόμαστε πως είναι τα φυσικά αντιοξειδωτικά», δήλωσε ο υπεύθυνος της μελέτης δρ Jonathan Friedman, διευθυντής του Κέντρο Εγκεφάλου & Σπονδυλικής Στήλης στην Ιατρική Σχολή Bryan, στο Τέξας.

Αποτελέσματα από προηγούμενες έρευνες, είχαν δείξει ότι ο καφές και το τσάι μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

ip[
Exit mobile version