Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάστηκε από το Διεθνές Ταμείο για την Έρευνα του Καρκίνου ο καφές μπορεί να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο ηπατικού καρκίνου.
Τα άτομα όμως που πίνουν τρία ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσησης.
Ο στόχος ήταν να καθορίσουν πως η διατροφή, το σωματικό βάρος και η σωματική δραστηριότητα επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του ήπατος.
Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο που απονέμει η κατανάλωση τριών ή περισσότερο αλκοολούχων ποτών την ημέρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επίσης τα περιττά κιλά ή η παχυσαρκία ενισχύουν περαιτέρω τις πιθανότητες νόσησης από καρκίνο του ήπατος.
Επίσης, “ένοχη” απεδείχθει και η μόλυνση των τροφίμων από αφλατοξίνες. Πρόκειται για τοξίνες που παράγονται από μύκητες, λόγω κακής συντήρησης των τροφίμων. Οι αφλατοξίνες εντοπίζονται συνήθως σε τρόφιμα προέρχονται από ζεστές, αναπτυσσόμενες περιοχές του πλανήτη.