Η μεσογειακή διατροφή προάγει τη λειτουργικότητα του εγκεφάλου

ipaidia thumbnail
Η μεσογειακή διατροφή με βάση το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά παρθένο ελαιόλαδο, σχετίζεται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου των ηλικιωμένων, σύμφωνα με ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Internal Medicine.
Επιστημονική ομάδα του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Δρ Εμίλιο Ρος συνέκριναν μια μεσογειακού τύπου δίαιτα με μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Τόσο στην αρχή, όσο και στη διάρκεια, αλλά και στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από νευροψυχολογικά τεστ στους συμμετέχοντες (νοητικά, μνήμης, προσοχής κ.α.), για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις κάθε δίαιτας.

Έπειτα από τέσσερα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι όσοι έβαζαν πολύ παρθένο ελαιόλαδο στο φαγητό τους, είχαν σημαντικά καλύτερη νοητική/γνωστική λειτουργία, ενώ οι ξηροί καρποί φάνηκαν να βελτιώνουν ειδικότερα τη μνήμη. Αντίθετα, όσοι ακολουθούσαν πιστά τη διατροφή με χαμηλά λιπαρά, εμφάνιζαν αισθητή μείωση στις γνωστικές/νοητικές λειτουργίες τους, σε σχέση με πριν από μια τετραετία.

Ωστόσο, όσον αφορά τη διάγνωση ήπιας διαγνωστικής διαταραχής (πρόδρομος άνοιας και Αλτσχάιμερ), η μεσογειακή διατροφή δε φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο.

Πάντως, προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη μεσογειακή διατροφή με μειωμένο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων, συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων χρονίων παθήσεων.

Η ισπανική μελέτη όμως φαίνεται να επιβεβαιώνει μόνο ότι η μεσογειακή διατροφή, που δίνει έμφαση στο ελαιόλαδο ή στους ξηρούς καρπούς, βοηθά στη νοητική υγεία κατά την τρίτη ηλικία.

ip[
Exit mobile version