Στο μεσοδιάστημα, 26.920 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.
Όσοι αντικατέστησαν μία μερίδα κόκκινου κρέατος ή προϊόντων κρέατος την ημέρα με μία μερίδα υδατανθράκων ολικής αλέσεως, μείωσαν κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου.
Τα 28 γραμμάρια υδατάνθρακες ολικής αλέσεως λαμβάνονται λ.χ. από σχεδόν δύο φέτες ψωμί από 100% αλεύρι ολικής αλέσεως ή από σχεδόν μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι ή από 30 γραμμάρια νιφάδες βρώμης.
Άλλοι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το κεχρί, το κινόα, ο αμάρανθος, το φαγόπυρο, το αλεύρι ολικής, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής, το πλιγούρι βρώμης και το ποπ κορν.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμη πως το μεγαλύτερο όφελος παρέχει το πλιγούρι, το οποίο είναι ολόκληρος ο κόκκος των δημητριακών τεμαχισμένος. Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.