Ασπίδα κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων τα προϊόντα ολικής άλεσης

ipaidia thumbnail
Τα προϊόντα ολικής άλεσης, όπως η βρώμη, το πλιγούρι και το κινόα, μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, σύμφωνα με νέα, πολυετή μελέτη.
Στη νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine», ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κι Σουν, επίκουρος καθηγητής Διατροφής στη Σχολή Δημόσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 74.000 γυναίκες και 44.000 άνδρες, τους οποίους παρακολουθούσαν επί 24 έως 26 χρόνια.
Στο μεσοδιάστημα, 26.920 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Όσοι αντικατέστησαν μία μερίδα κόκκινου κρέατος ή προϊόντων κρέατος την ημέρα με μία μερίδα υδατανθράκων ολικής αλέσεως, μείωσαν κατά 20% τον κίνδυνο θανάτου.
Τα 28 γραμμάρια υδατάνθρακες ολικής αλέσεως λαμβάνονται λ.χ. από σχεδόν δύο φέτες ψωμί από 100% αλεύρι ολικής αλέσεως ή από σχεδόν μισό φλιτζάνι καστανό ρύζι ή από 30 γραμμάρια νιφάδες βρώμης.

Άλλοι μη επεξεργασμένοι υδατάνθρακες είναι το σιτάρι, το κριθάρι, η σίκαλη, το κεχρί, το κινόα, ο αμάρανθος, το φαγόπυρο, το αλεύρι ολικής, το ψωμί και τα ζυμαρικά ολικής, το πλιγούρι βρώμης και το ποπ κορν.
Η νέα μελέτη έδειξε ακόμη πως το μεγαλύτερο όφελος παρέχει το πλιγούρι, το οποίο είναι ολόκληρος ο κόκκος των δημητριακών τεμαχισμένος. Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες.

ip[
Exit mobile version