Γιατί οι επιστήμονες χτυπούν «καμπανάκι» από τους επιστήμονες – Τι προκαλεί το τσίμπημα της τσούχτρας

Πιο αναλυτικά, «επελαύνουν» στα ελληνικά νερά οι μωβ μέδουσες καθώς εκτός από τον Σαρωνικό Κόλπο και το Αιγαίο έχουν αρχίσει να «πολιορκούν» και το Ιόνιο Πέλαγος.

Οι επιστήμονες, ενόψει και του καλοκαιριού, εφιστούν την προσοχή των λουόμενων αφού παρατηρείται έξαρση του φαινομένου στις θαλάσσιες ζώνες της Μεσογείου.

Στις θάλασσες της χώρας μας κυριαρχεί αυτή τη στιγμή η μωβ μέδουσα ή Pelagia noctiluca όπως είναι η επιστημονική της ονομασία.

Όπως διαπιστώνεται από την εφαρμογή «i Naturalist» έχει εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της χώρας από παρατηρητές που εντόπισαν στα ελληνικά νερά την Pelagia noctiluca.

Τι είναι η εφαρμογή i Naturalist;

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα καταγραφής Μεδουσών στην Ελλάδα το οποίο κατά κύριο λόγο βασίζεται στην επιστήμη των πολιτών. Ξεκίνησε το 2018 από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας. Μέχρι και το 2019 οι καταγραφές έμπαιναν σε μια ομάδα στο facebook που σχεδιάστηκε για αυτό το πρόγραμμα.

Σήμερα αυτή η βάση δεδομένων έχει μεταφερθεί πια στην εφαρμογή inaturalist με την καταγραφή στις ελληνικές να θάλασσες να συνεχίζεται.

Η χαρτογράφηση τους αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο τόσο για επιστημονική παρατήρηση αλλά και για όλους όσους επιθυμούν να έχουν μια συγκεκριμένη εικόνα για την «επέλαση» των μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες και όχι μόνο αφού υπάρχουν στοιχεία για όλη τη Μεσόγειο, τον Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό.

Δείτε πού έχουν εντοπιστεί