Ποια τρόφιμα μας προστατεύουν από τα “κιλά της ηλικίας”;

Αν θέλετε να αποφύγετε την αύξηση του…
σωματικού βάρους που παρατηρείται μετά τα 45, προσέξτε ποια τρόφιμα καταναλώνετε και σε ποιους συνδυασμούς, συνιστούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.
Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν με χιλιάδες εθελοντές ανακάλυψαν ότι γιαούρτι, ψάρια, θαλασσινά, κοτόπουλο χωρίς πέτσα, τυριά λίγων λιπαρών και ξηροί καρποί σχετίζονται με σχετική απώλεια βάρους στη μέση ηλικία.
Αντιθέτως, το κόκκινο κρέας, τα επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος, το κοτόπουλο με πέτσα, το πολύ πλήρες τυρί και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί και ζυμαρικά και τα γλυκά, σχετίζονται με αύξηση του σωματικού βάρους.
Ωστόσο ρόλο παίζουν και τα συνοδευτικά αυτών των τροφίμων.
Ο συνδυασμός υδατανθράκων (π.χ. ρύζι, ζυμαρικά ή πατάτες) με κρέας πιθανότατα θα κάνει τη ζυγαριά να δείξει ακόμα περισσότερα κιλά, ενώ η μπριζόλα με μία σαλάτα μπορεί να μειώνει το σωματικό βάρος.
Όσον αφορά το γάλα, τα όσπρια, τα αυγά και τα φιστίκια δεν φαίνεται να επηρεάζουν το σωματικό βάρος με το πέρασμα του χρόνου.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), βασίσθηκε σε στοιχεία από 120.784 άνδρες και γυναίκες, που συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε τρεις μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες (Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II και Health Professionals Follow-Up Study).
Κατά την έναρξη κάθε μελέτης, οι εθελοντές είχαν ηλικία 30 ετών και άνω, και δεν έπασχαν από χρόνια προβλήματα υγείας, ενώ σε σε τακτά χρονικά διαστήματα συμπληρώνουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υγείας, καταγράφοντας μεταξύ άλλων το σωματικό βάρος τους.
Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους έπειτα από 24 χρόνια παρακολούθησης, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο σχετίζεται με αύξηση του βάρους με το πέρασμα του χρόνου.
Τα τρόφιμα αυτά προκαλούν μεγάλη αύξηση των επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα όταν καταναλώνονται και συμπεριλαμβάνουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λ.χ. λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, λευκό ρύζι, λευκά δημητριακά πρωινού), το άμυλο (λ.χ. πατάτες) και οτιδήποτε με ζάχαρη.
Η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος επίσης σχετιζόταν ισχυρά με την αύξηση του βάρους – και όταν συνδυαζόταν με υδατάνθρακες ή άμυλο, η αύξηση ήταν ακόμα μεγαλύτερη.
Αντιθέτως, όσο περισσότερα γιαούρτια, ψάρια και τα υπόλοιπα ωφέλιμα τρόφιμα που προαναφέρθηκαν κατανάλωναν οι εθελοντές, τόσο λιγότερο βάρος έπαιρναν – και όταν τα κατανάλωναν δίχως υδατάνθρακες και άμυλο, το όφελος ήταν ακόμα πιο μεγάλο.

ip[
Exit mobile version