Όσπρια! Οι καλύτεροι σύμμαχοι της γυναίκας… στο αδυνάτισμα και στην υγεία

Την επιμονή της μαμάς να φας τις φακές σου συμμερίζονται όλοι οι διαιτολόγοι που προτρέπουν ειδικά τις γυναίκες να καταναλώνουν όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα.
Δεν έχουν καθόλου λιπαρά, δεν έχουν γράμμαριο ζάχαρης, είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, ενώ έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μα φυσικά πως είναι η καλύτερη τροφή για να προσέξεις τη γραμμή σου. Παράλληλα είναι τόσο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που θα σε βοηθήσουν να βρεις την χαμένη σου ενέργεια, θωρακίζοντας την υγεία σου.

Η Κλινική Διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη σου δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πειστείς πως: Yes, you love them!

Αναγνώρισε ποιες τροφές ανήκουν στην κατηγορία των οσπρίων

Όσπρια ονομάζονται οι αποξηραμένοι καρποί μιας ολόκληρης κατηγορίας φυτών, που ανήκουν στην οικογένεια leguminosae, η οποία παίρνει το όνομά της από το χαρακτηριστικό λοβό που προστατεύει τον σπόρο ενώ διαμορφώνεται και ωριμάζει. Με λίγα λόγια, όλα τα σποράκια που έβαζες μικρή στο μπολάκι με βαμβάκι για να φυτρώσουν! Ρεβίθια, φακές, ξερά φασόλια, φιστίκια, φασόλια σόγιας, φάβα, κουκιά…

Ο αναπάντεχος φίλος της γυναίκας…
Είναι το τρόφιμο που αγαπά την γυναίκα περισσότερο από κάθε τι πάνω στη γη. Όχι δεν υπερβάλουμε… Τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή διαλυτών ινών, ενώ περιέχουν και σίδηρο, ασβέστιο, κάλλιο, βιταμίνες Β, C και Ε και φυλλικό οξύ, όλα στοιχεία ιδιαίτερα απαραίτητα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, στις έγκυες και στα παιδιά.

Επίσης τα όσπρια δεν περιέχουν νάτριο -τουτέστιν αλάτι- και γνωρίζεις πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να επιλέγεις τρόφιμα που δεν κρύβουν το αλάτι για να αποφύγεις την κατακράτηση και να μειώσεις την κυτταρίτιδα. Σε ό, τι αφορά στην υγεία η έλλειψη νατρίου αποτρέπει την αύξηση της πίεσης και κατ’ επέκταση την εμφάνιση καρδιοπαθειών.


Για να έχεις όμως πιο σαφή εικόνα, η Κλινική διαιτολόγος διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας δίνει όλα τα θρεπτικά τους συστατικά και πώς βοηθούν στη διατροφή:
ip[