Σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari αναφορικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη η οποία περιλαμβάνει 18 χώρες, το 46% των Ελλήνων εμφανίζονται σκεπτικοί όταν ακούν τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη» ενώ μόλις το 23% χαρακτηρίζονται από το συναίσθημα της αποδοχής. Μάλιστα, το 28% χαρακτηρίζεται από το συναίσθημα του φόβου-άγχους.

Ανάμεσα στις 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα έρχεται πρώτη στο συναίσθημα σκεπτικισμού, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Γερμανία με 40% και η Αγγλία με 39%.

Το συναίσθημα της αποδοχής προς την ΤΝ εκφράζεται από μικρότερες ομάδες πληθυσμού σε όλες τις χώρες, με την Ελλάδα να έρχεται περίπου στη μέση, και συγκεκριμένα 9η, ενώ στην πρώτη τριάδα βρίσκεται το Μεξικό με 39%, το Χόνγκ Κόνγκ με 36% και η Ινδία με 33%.

Το συναίσθημα του φόβου προς την ΤΝ εκφράζεται από μικρότερη αναλογία κοινού σε όλες τις χώρες με την Ελλάδα να τοποθετείται δεύτερη σε κατάταξη, ενώ πρώτη έρχεται η Πολωνία με 29%. Τρίτη η Γαλλία με 24%.

Η επικρατέστερη άποψη για την ΤΝ είναι ότι μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου ή/και να βρεθεί σε «λάθος χέρια» (παγκόσμια τάση), σε ποσοστό 51%. Με μια συνοπτική εικόνα, το Ελληνικό κοινό είναι σχετικά «μοιρασμένο» όσον αφορά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία, με το 40% να θεωρεί τον αντίκτυπο εξίσου θετικό και αρνητικό.

Σε σύγκριση με τον μέσο όρο των άλλων 17 χωρών, η άποψη της Ελλάδας ως προς τον αντίκτυπο της ΤΝ είναι σχετικά παρόμοια.

Ταυτόχρονα, μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνουν καλοί γνώστες της ΤΝ και των δυνατοτήτων της μια σημαντική αναλογία γνωρίζουν αρκετά, αλλά σχεδόν ο ένας στους δύο δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα, ενώ ο κλάδος που θεωρούν ότι θα επηρεαστεί περισσότερο από την Τεχνητή Νοημοσύνη είναι η Ιατρική, με 72%.

Ωστόσο, είναι λίγοι οι κλάδοι που το κοινό πιστεύει πως μπορούν να στηριχθούν περισσότερο στην αυτοματοποίηση παρά στον ανθρώπινο παράγοντα/εξειδικευμένο επαγγελματία, με τα Έξυπνα σπίτια να έρχονται πρώτα με 65%.

Τέλος, το διεθνές κοινό περιμένει την ανάπτυξη εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης περισσότερο από τις καθιερωμένες, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, παρά από τις μικρές ή αναπτυσσόμενες.