Την γενικότερη επανεξέταση των διδάκτρων στα αγγλικά πανεπιστήμια για τα προγράμματα σπουδών ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, παραδεχόμενη, ότι οι φοιτητές στη χώρα είναι αντιμέτωποι με τα πλέον ακριβότερα συστήματα πανεπιστημιακών διδάκτρων παγκοσμίως.

Σε ομιλία της το απόγευμα της Δευτέρας στο Ντέρμπι, η Μέι επεσήμανε ότι το σύστημα ορισμού του ύψους των διδάκτρων από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει αποτύχει να δημιουργήσει την ανταγωνιστική αγορά που επεδίωκε το μέτρο.

«Πλην ελάχιστων πανεπιστημίων όλα χρεώνουν τα υψηλότερα δυνατά δίδακτρα για προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Τα τριετούς διάρκειας προγράμματα εξακολουθούν να είναι ο κανόνας και το επίπεδο των διδάκτρων που χρεώνονται δε συναρτάται προς το κόστος ή την ποιότητα του προγράμματος. Η ανταγωνιστική αγορά μεταξύ πανεπιστημίων την οποία το σύστημα των κυμαινόμενων διδάκτρων οραματιζόταν απλά δεν αναδείχθηκε», σημείωσε η κα Μέι.
Την επανεξέταση στου συστήματος διδάκτρων θα αναλάβει μία ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών, που μεταξύ άλλων καλείται να αποφασίσει κατά πόσο θα πρέπει να υιοθετηθούν εκ νέου τα επιδόματα συντήρησης που παρέχονταν στους φτωχότερους φοιτητές για να καλύψουν το κόστος διαβίωσης, πριν καταργηθούν από την κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Η κατάργηση αυτών των επιδομάτων σε συνδυασμό με την αύξηση του ανώτατου ορίου διδάκτρων στις 9.250 λίρες ανά έτος σπουδών από 3.000, που ήταν το όριο όταν υιοθετήθηκε το σύστημα αποτελούν βασική αιτία αντιδράσεων, τόσο από την πλευρά της φοιτητικής κοινότητας, όσο και από την αντιπολίτευση.

Οι ειδικοί θα αποτιμήσουν και το ύψους του επιτοκίου που χρεώνεται για την αποπληρωμή των φοιτητικών δανείων. Σήμερα βρίσκεται στο 6,1%, ποσοστό που χαρακτηρίζεται υπερβολικά υψηλό από πολλούς, όπως και από αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η επιτροπή θα αναζητήσει επίσης τρόπους βελτίωσης της παροχής πληροφοριών στους νέους που θέλουν να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο αναφορικά με την προοπτική μελλοντικών προσόδων ανάλογα με τη σταδιοδρομία που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν.

Οι συστάσεις της επιτροπής αναμένονται στις αρχές του 2019.