Χρ. Σταϊκούρας: Στερούν ρευστότητα από την οικονομία με αχρείαστο υπερπλεόνασμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔15/11/2018 - 14:29 | Author: Newsroom Ipaidia

«Για ακόμη έναν μήνα, είμαστε στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο θεατές» σχολίασε ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρήστος Σταϊκούρας, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το ΥΠΟΙΚ των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2018.

Όπως επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας, «η κυβέρνηση έχοντας ως μοναδικό στόχο να παρουσιάσει ένα αχρείαστο υπερπλεόνασμα, εκτός της υπερφορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, συνεχίζει να στερεί σημαντική και απολύτως απαραίτητη ρευστότητα για την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Θύματα, σύμφωνα με τον βουλευτή, είναι «οι συνήθεις ύποπτοι: το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιστροφές φόρων προς τους ιδιώτες και κοινωνικά ευαίσθητοι τομείς που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της εσωτερικής στάσης πληρωμών».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο τομεάρχης της Ν.Δ. οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιστροφές φόρων και οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν υστέρηση κατά 1,3 δισ. ευρώ, 770 εκατ. ευρώ και 720 εκατ. ευρώ αντίστοιχα έναντι των στόχων που η ίδια η Κυβέρνηση είχε θέσει. Το άθροισμα, μάλιστα, αυτών των αποκλίσεων ισοδυναμεί με την υπέρβαση που καταγράφεται στο πρωτογενές πλεόνασμα έναντι του στόχου, τονίζει ο κ. Σταϊκούρας.

«Καθίσταται, έτσι, σαφές ότι ο τρόπος επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων είναι οικονομικά αναποτελεσματικός, αναπτυξιακά ατελέσφορος και κοινωνικά άδικος» συνεχίζει, προσθέτοντας πως «απαιτείται μια άλλη οικονομική πολιτική, την οποία και θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία».

Loading...
  • Δια Βίου Επιλογή    ideascentral

    europalso