Ξέμεινε από καθηγητές η Ιατρική Πάτρας: Στα όρια τους το Γενικό Νοσοκομείο και η σχολή – Έκκληση για αύξηση των μελών ΔΕΠ Ιατρικής κάνει το πανεπιστήμιο της Πάτρας καθώς ξέμεινε από διδακτικό προσωπικό για το ιατρικό του τμήμα λόγω των μεγάλων αποχωρήσεων αλλά και της αύξησης των φοιτητών.

Ειδικότερα, η Σύγκλητος ζητά τώρα από την Πολιτεία να εξασφαλίσει στο ίδρυμα, επιπλέον προσωπικό ώστε να εξασφαλισθεί το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο τους.

 

Επίσης τονίζει ότι η κατάσταση αυτή θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας τόσο στο Ιατρικό Τμήμα όσο και στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.

Για το θέμα αυτό η Σύγκλητος προχώρησε σε έκτακτη συνεδρίαση καθώς ενημερώθηκε ότι με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου δόθηκαν στα 7 Πανεπιστήμια της χώρας που έχουν Ιατρικά Τμήματα 270 θέσεις μελών ΔΕΠ με την εξής κατανομή: ΕΚΠΑ 101, ΑΠΘ 68, ΔΠΘ 21, Παν/μιο Θεσσαλίας 30 ,Παν/μιο Ιωαννίνων 15, Παν/μιο Πατρών 15 ,Παν/μιο Κρήτης 20.

Η κατανομή αυτή προβλημάτισε το ίδρυμα καθώς όπως αναφέρει η Σύγκλητος « διαπιστώνει ότι το Ιατρικό Τμήμα με πολλές αποχωρήσεις και πλήθος φοιτητών πήρε τις λιγότερες θέσεις ΔΕΠ και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο περιφερειακό Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο πήρε τις λιγότερες θέσεις.

Αυτή η ανισοκατανομή θέσεων ΔΕΠ θα δημιουργήσει σειρά προβλημάτων στο Ιατρικό Τμήμα και στο Περιφερειακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών και το Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών είναι ήδη στα όρια της λειτουργίας τους και η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω μετά την κατανομή των 270 θέσεων ΕΣΥ που μετετράπησαν σε θέσεις ΔΕΠ.

Όπως τονίζει η Σύγκλητος οι 15 θέσεις μόνο είναι μια προφανής ανισοκατανομή που μόνο με ανθρώπινο λάθος δικαιολογείται. Επιπλέον των ανωτέρω η Σύγκλητος υπενθυμίζει ότι την περίοδο αναστολής των προσλήψεων, λόγω μεσοπρόθεσμου προγράμματος και μνημονικών δεσμεύσεων, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών αποστελεχώθηκε, καθώς το έτος 2010 υπηρετούσαν εκατό πενήντα έξι (156) μέλη ΔΕΠ, ενώ σήμερα υπηρετούν εκατό δεκατρία (113) μέλη ΔΕΠ.

Επίσης η Σύγκλητος ζητά να ληφθεί υπόψιν ο μεγάλος αριθμός εισακτέων στο Ιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς και το γεγονός ότι τα μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής, προσφέρουν και σημαντικό κλινικό έργο στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών το οποίο καλύπτει τις ανάγκες όλης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων με αποτέλεσμα η ανάγκη στελέχωσης και υποστήριξης των Πανεπιστημιακών Κλινικών να είναι επιτακτική.

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών πιστεύει ότι πρέπει να δοθούν τουλάχιστον άλλες 15 θέσεις μελών ΔΕΠ για να εξασφαλισθεί το κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο πριν είναι πολύ αργά για τα δημόσια αγαθά της Παιδείας και Υγείας και εξουσιοδοτεί τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών ,Χρήστο Μπούρα, να συναντηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς για να τους παρουσιάσει και να τους τεκμηριώσει πιο αναλυτικά τα παραπάνω.

Πηγή Έθνος