Το πρόγραμμα της αξιολόγησης των νοσοκομείων παρουσιάστηκε χθες στο υπουργείο Υγείας από τους συναρμόδιους υπουργούς Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, από τη Δευτέρα 14 Ιουλίου 2025, ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο από δημόσια νοσοκομεία θα διατυπώνουν ευθέως τη γνώμη τους για την εμπειρία που αποκόμισαν από τη νοσηλεία τους, ενώ η αξιολόγηση αυτή θα αξιοποιείται στη συνέχεια από τους διοικητές και το υπουργείο Υγείας για την επίλυση προβλημάτων.
Το νέο ψηφιακό εργαλείο αξιολόγησης του ΕΣΥ τίθεται σε λειτουργία από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με σκοπό να δώσει στους ασθενείς τη δυνατότητα να βαθμολογούν ανώνυμα και με ασφάλεια τις υπηρεσίες που έλαβαν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ώστε να αναδεικνύονται τα προβλήματα και οι Αρχές να παρεμβαίνουν για λύσεις.
«Θέλουμε να δώσουμε φωνή στους πολίτες. Να μάθουμε τη δική τους γνώμη, να δούμε τις επιτυχίες αλλά και τις αποτυχίες του συστήματος. Από τα πιο απλά, όπως αν υπήρχε χαρτί τουαλέτας, μέχρι τα πιο σύνθετα, όπως η ορθή διάγνωση», ανέφερε συγκεκριμένα ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο Δημήτρης Παπαστεργίου επεσήμανε πως πρόκειται για «ένα από τα πιο στοχευμένα ψηφιακά έργα αξιολόγησης δημόσιων υπηρεσιών».
Δείτε επίσης Πέντε παιδιά στο νοσοκομείο από τις μωβ μέδουσες
Ο υπεύθυνος για το έργο, υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, πρόσθεσε πως «η συμμετοχή των πολιτών είναι κρίσιμη. Δεν ζητάμε απλώς γνώμη, ζητάμε συμμετοχή στη διαμόρφωση ενός καλύτερου Συστήματος Υγείας».
Τις λεπτομέρειες του προγράμματος αξιολόγησης των νοσοκομείων παρουσίασε η γ.γ. Υπηρεσιών Υγείας, Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη.
Η πρώτη φάση εφαρμογής περιλαμβάνει τα γενικά και πανεπιστημιακά δημόσια νοσοκομεία. Αργότερα, το πρόγραμμα θα επεκταθεί και στα παιδιατρικά και ογκολογικά νοσοκομεία, καθώς εκεί απαιτούνται νέα προσαρμοσμένα ερωτηματολόγια.
Το πρόγραμμα, επίσης, αφορά επί του παρόντος μόνο όσους νοσηλεύθηκαν και όχι μόνο αυτούς που πέρασαν από τα Επείγοντα (ΤΕΠ) ή επισκέφθηκαν τα εξωτερικά ιατρεία.
Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πως οι απαντήσεις δεν θα αφορούν συνολικά ένα νοσοκομείο, αλλά συγκεκριμένες κλινικές ή τμήματα. Αυτό επιτρέπει την εντοπισμένη παρέμβαση σε παθογένειες.
Τα δεδομένα θα εισάγονται σε ψηφιακή βάση αξιολόγησης, η οποία θα αξιολογεί το υπουργείο Υγείας με συγκεκριμένα στατιστικά και ποιοτικά στοιχεία για στοχευμένες παρεμβάσεις.
Ετσι, για πρώτη φορά, οι διαμαρτυρίες, π.χ., για την αγένεια του προσωπικού, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις δεν θα αναλώνονται μόνο στα social media, αλλά θα γίνονται διορθωτικές κινήσεις στην πράξη.
Το υπουργείο Υγείας παρακαλεί τους πολίτες, αν λάβουν SMS μετά τη νοσηλεία τους, να μην το αγνοήσουν. «Είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να κάνει ο πολίτης τη φωνή του εργαλείο αλλαγής», τόνισε ο υπουργός.
Οπως ανέφερε αναλυτικά η κ. Βιλδιρίδη, μέσα σε 72 ώρες από το εξιτήριο, κάθε ασθενής θα λαμβάνει SMS στο κινητό του με έναν σύνδεσμο, ο οποίος θα οδηγεί σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο.
Για την πρόσβασή του θα απαιτείται εισαγωγή του ΑΜΚΑ, ωστόσο -όπως διαβεβαίωσε η ίδια- το σύστημα καταστρέφει άμεσα την ταυτοποίηση και δεν αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα.
«Στόχος είναι οι πολίτες να συμμετέχουν με εμπιστοσύνη σε μία διαδικασία που έχει στόχο τη βελτίωση και όχι την τιμωρία», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Βιλδιρίδη.
Δείτε επίσης Ξεκινά η αξιολόγηση των 127 νοσοκομείων- Πώς θα γίνεται από τους ασθενείς
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει 32 ερωτήσεις, δομημένες σε 7 θεματικές ενότητες. Αυτές αφορούν στους εξής τομείς:
Προσβασιμότητα στο νοσοκομείο
Ο ασθενής εισήχθη μέσω ΤΕΠ (Επείγοντα) ή ήταν προγραμματισμένη εισαγωγή;
Πόσο καιρό περίμενε μέχρι την εισαγωγή;
Πόσο καιρό περίμενε για χειρουργείο, αν χρειαζόταν;
Οργάνωση και διαχείριση φροντίδας
Η διαχείριση του ασθενούς ήταν συνεπής;
Του κοινοποιήθηκαν έγκαιρα πληροφορίες σχετικά με οποιαδήποτε αλλαγή στη θεραπεία του;
Συμπεριφορά και αλληλεπίδραση με το προσωπικό
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές τού φέρθηκαν με σεβασμό και ευγένεια;
Υπήρξε σωστή επικοινωνία;
Συμμετοχή των ασθενών στις αποφάσεις
Του εξηγήθηκαν επαρκώς οι εναλλακτικές;
Συμμετείχε ενεργά στη λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία του;
Υποστήριξη κατά τη νοσηλεία
Είχε φροντίδα για την ψυχολογική του κατάσταση;
Ελαβε βοήθεια στις καθημερινές του ανάγκες;
Καθαριότητα – Υγιεινή – Σίτιση
Ηταν καθαρό το περιβάλλον του ασθενούς;
Η διατροφή του ήταν επαρκής και αξιοπρεπής;
Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων και συνολική εμπειρία
Ηταν εύκολα προσβάσιμες οι υπηρεσίες υποστήριξης;
Ποια είναι η συνολική εικόνα που αποκόμισε από το σύστημα;