Οι στις σχολές με μεγάλη ζήτηση. Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις για τια , δίνοντας ένα τέλος στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους.

Οι μήνες που προηγήθηκαν αλλά και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ που εφαρμόζεται σε μια εξεταστική χρονιά-«σφήνα», καθώς οι βασικές του αρχές (κατάργηση συντελεστών βαρύτητας, επιλογή από ένα πεδίο κ.λπ.) θα ισχύσουν μόνο εφέτος, οδήγησαν σε παράδοξα διαφορετικών τύπων και «βαθμών». Στα παραπάνω να προσθέσουμε μια κάθοδο των βάσεων που μπορεί να φθάσει τα 600 μόρια στις Ιατρικές Σχολές της χώρας (ειδικά της περιφέρειας).

Ισοψηφία μορίων

Ετσι, όπως εξηγεί στο «Βήμα» ο εκπαιδευτικός και αναλυτής των στοιχείων των βάσεων Γιώργος Χατζητέγας, στα αριθμητικά παράδοξα της χρονιάς που διανύουμε ανήκει το ότι οι όλων των Σχολών θα είναι εφέτος πολλαπλάσιες του 25, δηλαδή θα τελειώνουν ή σε 100 ή σε 25 ή σε 50 ή σε 75 μόρια. Αυτού του είδους οι «διακεκριμένες τιμές» θα οδηγήσουν όμως σε ισοψηφία μορίων πολλών υποψηφίων. Κατ’ επέκταση, αναμένεται ένας νέος ή νέα να πιάνει τη βάση μιας σχολής χωρίς ωστόσο να εισάγεται σε αυτήν…

Κι αυτό ακριβώς γιατί εκατοντάδες υποψήφιοι θα βρεθούν να έχουν τα ίδια μόρια αλλά θα νιώθουν αδικημένοι που θα μπουν στην επόμενη επιλογή τους λόγω της έλλειψης συντελεστών βαρύτητας, η οποία θα φέρει πολλούς μαθητές με τα ίδια μόρια.

Η «εξουσία» των μαθημάτων

Για παράδειγμα, υπάρχει η πιθανότητα σε μια Ιατρική Σχολή της περιφέρειας η βάση να είναι 17.925 μόρια και να ισοβαθμούν 10 υποψήφιοι, εκ των οποίων θα προκριθεί ο ένας, με κριτήριο τους βαθμούς στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (της Βιολογίας ή της Χημείας σε αυτή την περίπτωση).

Επανέρχεται έτσι με ένα ιδιότυπο τρόπο και εφέτος η «εξουσία» των μαθημάτων βαρύτητας σε κάθε πεδίο, παρότι δεν θα έχουν συντελεστές βαρύτητας. Τα μαθήματα βαρύτητας είναι τα Αρχαία Ελληνικά και η Ιστορία στο πρώτο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών, τα Μαθηματικά και η Φυσική στο δεύτερο των Θετικών Επιστημών, η Βιολογία και η Χημεία στο τρίτο των Επιστημών Υγείας και τα Μαθηματικά και η Οικονομία στο τέταρτο των Οικονομικών Επιστημών.

«Εφόσον εφέτος δεν υπάρχουν συντελεστές βαρύτητας, τα μόρια των υποψηφίων παίρνουν συγκεκριμένες τιμές και δεν καλύπτουν όλο των φάσμα των μορίων από 1.000 ως 20.000 μόρια» λέει ο εκπαιδευτικός Γιάννης Ζαμπέλης. «Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές ισοβαθμίες μεταξύ των υποψηφίων. Το υπουργείο βέβαια στην πορεία εξέδωσε κανόνες για την εισαγωγή στο τμήμα σε μια τέτοια περίπτωση ώστε να μην εκτοξευτούν οι υπεράριθμοι λόγω ισοβαθμίας. Αυτό όμως παράλληλα θα δώσει το «δικαίωμα» σε πολλά παιδιά να λένε πως έπιασαν τη βάση μιας σχολής αλλά παρ’ όλα αυτά εισάγονται στην επόμενη σχολή που είχαν δηλώσει» αναφέρει.

Ιστορικά χαμηλά

Κατά τα άλλα, για πρώτη φορά αναμένουμε τμήμα Ιατρικής Σχολής της χώρας να «πέσει» στην κλίμακα των 17.000 μορίων ως χαρακτηριστικό μιας χρονιάς με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Πέρυσι, η τελευταία Ιατρική της χώρας, εκείνη της Αλεξανδρούπολης, απαίτησε 18.123 μόρια για την εισαγωγή στα προγράμματά της, ενώ την εφετινή χρονιά αναμένεται να «κατρακυλήσει» κάτω από τα 18.000 μόρια και να δούμε μπροστά της το «17».

Συγκεκριμένα και ανά επιστημονικό πεδίο, όπως εξηγεί ο κ. Χατζητέγας:

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο τα στατιστικά και η κλιμάκωση των μορίων των εφετινών βαθμολογιών δείχνουν γενική πτώση βάσεων που θα είναι πολύ μικρή στα περιζήτητα τμήματα αλλά θα αυξάνεται και θα φθάνει τα 500 μόρια στις μεσαίες σχολές των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Την κίνηση αυτή επιβεβαιώνουν και τα υψηλά ποσοστά αποτυχίας στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία αλλά και στην Κοινωνιολογία.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο των Θετικών Επιστημών επίσης αναμένεται πτώση της τάξεως των 150-250 μορίων στα περιζήτητα τμήματα. Πιο εντυπωσιακή θα είναι η πτώση κάτω από τα 11.000 μόρια, με αποτέλεσμα να δούμε περιφερειακά τμήματα με εξαιρετικά χαμηλές . Η Χημεία εδώ έφερε περισσότερους υποψηφίους με γραπτά κάτω από τη βάση, αν και σε Φυσική και Μαθηματικά οι επιδόσεις ήταν καλύτερες από πέρυσι στους «πρώτους» των υποψηφίων.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο των επιστημών υγείας η Βιολογία ρίχνει τις επίσης. Εντυπωσιακή θα είναι η πτώση των Ιατρικών Σχολών, η οποία θα υπερβεί τα 600 μόρια σε περιφερειακά τμήματα Ιατρικής. Η πτώση αυτή θα είναι αισθητή σε όλα τα περιζήτητα τμήματα του πεδίου, ενώ όλα δείχνουν ότι θα δούμε και Ιατρική Σχολή στην κατηγορία των 17.000 μορίων.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο ωστόσο αναμένεται μια μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες και αυξομειώσεις ή άνοδος σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας. Θα έχει ενδιαφέρον ωστόσο η κίνηση των κοινών σχολών μεταξύ 2ου και 4ου επιστημονικού πεδίου.

Να θυμίσουμε τέλος ότι τα μηχανογραφικά δελτία των υποψηφίων θα συμπληρώνονται ως σήμερατα μεσάνυχτα .