Την εκτίμηση ότι απομένουν λίγα πράγματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να κλείσει η β’ αξιολόγηση κατέθεσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι «πολλά ζητήματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί», ενώ «ελάχιστα απομένουν» προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση. «Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και εκτιμώ πως η λύση είναι και εφικτή και θεμιτή» συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «ελπίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν εγκαίρως» και επισημαίνοντας ότι «θέλουμε μία κατάσταση “win – win”, δηλαδή και οι δύο πλευρές να έχουν οφέλη» έσπευσε να προσθέσει και κατέστησε σαφές ότι «η θετική κατάληξη θα έρθει μέσω της στενής και αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».

Όσον αφορά στο ζήτημα της επιστροφής των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα, ο Γάλλος επίτροπος σημείωσε ότι «πρέπει να καταβληθούν ορισμένες προσπάθειες ακόμη» για να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία αφορούν τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και τα ενεργειακά. Τέλος, για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα υπογράμμισε ότι «η Επιτροπή πάντα προσπαθεί να έχει μία συλλογική θέση, η οποία θα εμπλέκει και το Ταμείου», ενώ πρόσθεσε με νόημα ότι «η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη – μέλη και μ’ αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προχωρήσουμε».

Για το ζήτημα του ΔΝΤ ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι το Ταμείο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχει, ενώ τόνισε την επιθυμία όλων των πλευρών να κλείσει η β’ αξιολόγηση το ταχύτερο, χαρακτηρίζοντας ως εποικοδομητική τη συνάντηση σε σχέση με τη διαδικασία και με την ουσία της αξιολόγησης. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι στον δρόμο της ανάκαμψης, υπάρχουν νομοθετημένες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο, αναγνώρισε ότι όταν υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι οι λύσεις απαιτούν χρόνο. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «θέλουμε να δούμε την περίοδο μετά το 2018 και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος» και υπογράμμισε την επιθυμία της ελληνικής πλευράς για αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων της β’ αξιολόγησης.