Τουρκία: Πάνω από το 25% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔05/11/2018 - 21:00 | Author: Newsroom Ipaidia

Νέες δυναμικές αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας απαιτούνται προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο οι τιμές καταναλωτή, όπως επισημαίνουν αναλυτές της Capital Economics στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού πάνω από το 25%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας ο δείκτης τιμών καταναλωτή σκαρφάλωσε τον Οκτώβριο στο 25,2% από 24,5% τον Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των ειδικών. Ήταν ο έβδομος διαδοχικός μήνας επιτάχυνσης του πληθωρισμού, η οποία και οδήγησε τον δείκτη περισσότερο από πέντε φορές υψηλότερα του επίσημου στόχου για 5%.

Σε μηνιαία βάση η αύξηση των τιμών ήταν 2,7% ύστερα από 6,3% τον Σεπτεμβριο. Κατεγράφησαν ανατιμήσεις στις 10 από τις 12 μεγάλες κατηγορίες του «καλαθιού», με βάση το οποίο υπολογίζεται ο πληθωρισμός στην Τουρκία. Οι τιμές των τροφίμων (που καλύπτουν πάνω από 20% του καλαθιού) έκαναν άλμα 29,3% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι ο πληθωρισμός είναι κοντά στην κορύφωσή του, καθώς έχει ανακοπεί η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, που είχε βρεθεί να καταγράφει απώλειες άνω του 40% φέτος. Η ανάκαμψη της λίρας ωστόσο δεν μπορεί από μόνη να οδηγήσει σε πτώση τον πληθωρισμό. Θα χρειαστεί τα επιτόκια δανεισμού να οδηγηθούν ακόμη υψηλότερα, κόντρα στις παροτρύνσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Loading...


  • europalso   ideascentral