Το πέναλτι για όσους δεν πιάσουν το όριο των e-αποδείξεων

Αντιμέτωποι με ποινή έξτρα φόρου βρίσκονται οι φορολογούμενοι που δεν θα συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές για το 30% του εισοδήματος από το 2020.

Στη διαφορά μεταξύ των απαιτούμενων αποδείξεων και αυτών που θα έχει συγκεντρώσει ο φορολογούμενος με πλαστικό χρήμα θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% έως 25% με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει το πέναλτι φόρου να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 22%, όσο δηλαδή είναι και σήμερα.

Αντίστοιχα σε δηλωθέντα εισοδήματα 30.000 ευρώ το μέσο ποσοστό ηλεκτρονικών πληρωμών στις δηλώσεις του 2019 ήταν στη ζώνη του 36%, κάνοντας το οικονομικό επιτελείο να θεωρεί ότι το όριο απαιτούμενων ηλεκτρονικών πληρωμών του 30% σε συνάρτηση με το εισόδημα είναι «εύκολη» υπόθεση για τους φορολογούμενους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το αφορολόγητο αποσυνδέεται πλήρως από την υποχρέωση συλλογής e- αποδείξεων και ως εκ τούτου ο εισαγωγικός συντελεστής 9% στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος δεν μπαίνει καν στην εξίσωση.

Σήμερα, στη διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες ηλεκτρονικές πληρωμές και αυτές που έγιναν πραγματικά υπάρχει η απειλή φόρου 22%, χάνοντας μέρος του αφορολογήτου. Του χρόνου θα στοιχίζει ουσιαστικά πολύ πιο ακριβά καθώς ο εισαγωγικός συντελεστής για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ θα έχει υποχωρήσει στο 9%, αλλά στο εισόδημα των 10.000 ευρώ αντί για 1.000 ευρώ ηλεκτρονικών πληρωμών θα χρειάζονται ηλεκτρονικές αποδείξεις αξίας 3.000 ευρώ.

ip[
Exit mobile version