"Το παιδί στο επίκεντρο των πολιτικών του υπουργείου Εργασίας"

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔21/01/2019 - 17:06 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Ο κ. Καρέλλας παρουσίασε τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν η τεράστια ανθρωπιστική κρίση και η βύθιση στη φτώχεια ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού

«Το παιδί, το μέλλον όλων μας, είναι στο κέντρο της προσοχής και των δράσεων του υπουργείου Εργασίας» ανέφερε ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των ελληνικών πολιτικών για το παιδί στην ειδική ημερίδα του ΟΟΣΑ «Enhancing child well-being», στο Παρίσι.

Ο κ. Καρέλλας παρουσίασε τα μέτρα που πήρε η ελληνική κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν η τεράστια ανθρωπιστική κρίση και η βύθιση στη φτώχεια ενός μεγάλου τμήματος του πληθυσμού, από τις πρώτες δράσεις του 2015 (με την κάρτα αλληλεγγύης, το δωρεάν ρεύμα και την επιδότηση ενοικίου), τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων, τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας μέχρι την εισαγωγή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, την έναρξη του προγράμματος των σχολικών γευμάτων και τα Κοινωνικά Μερίσματα του 2017 και του 2018.

Όπως σημείωσε, αποτελεί προτεραιότητα η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, καθώς ο σχετικός δείκτης έπεσε από το 26,6% το 2015 στο 24,5% το 2017 (με εισοδήματα 2016) και αναμένεται το 2019-2020 να φθάσει κοντά στο 20%, δηλαδή σε επίπεδα ακόμη χαμηλότερα κι απ' αυτά που υπήρχαν πριν από την κρίση, το 2008 (23%). Για παράδειγμα, με τρέχουσες εκτιμήσεις και προσομειώσεις, μόνο η αναμόρφωση του παλιού οικογενειακού επιδόματος στο νέο επίδομα παιδιού αναμένεται να μειώσει κατά 1,53% την παιδική φτώχεια.

«Τα τρία κεντρικά μέτρα της κοινωνικής πολιτικής μας για το παιδί, δηλαδή ο πάνω από 300 εκατ. ευρώ αυξημένος προϋπολογισμός στο επίδομα παιδιού για περίπου 180.000 περισσότερες οικογένειες σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια, τα 153.000 ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα με στόχο να δίνονται στο σύνολο των παιδιών του δημοτικού και η συνεχώς αυξανόμενη δωρεάν τοποθέτηση παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, ήδη αποδίδουν καρπούς καθώς βοηθάνε στη παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών στο παιδί και την ελάφρυνση των γονιών» τόνισε ο γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Έξω από τους περιορισμούς των μνημονίων, μπορούμε περισσότερα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πλαίσιο στήριξης και ανάπτυξης των παιδιών μας, ώστε να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σοβαρά το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας» κατέληξε ο κ. Καρέλλας.

Loading...


  • europalso   ideascentral