Πίνακας περιεχομένων

Πολλοί ασφαλισμένοι μπερδεύονται ανάμεσα στις έννοιες «θεμελίωση» και «κατοχύρωση» συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Αν και συχνά χρησιμοποιούνται ως συνώνυμες, στην πράξη έχουν διαφορετική σημασία και διαφορετικό νομικό αποτέλεσμα. Η κατανόησή τους είναι κρίσιμη για τον σωστό προγραμματισμό της συνταξιοδότησης, ειδικά σε ένα περιβάλλον συνεχών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα.

Τι σημαίνει «θεμελιώνω δικαίωμα σύνταξης»

Η θεμελίωση σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος έχει ήδη συμπληρώσει τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται για να έχει το δικαίωμα εξόδου στη σύνταξη, είτε άμεσα είτε στο μέλλον. Αυτές οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν:

Δείτε εδώ 

Τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης (π.χ. 25ετία ή 15ετία, ανάλογα με την περίπτωση)

Το αντίστοιχο όριο ηλικίας (εφόσον απαιτείται για τη συγκεκριμένη κατηγορία)

Όταν το δικαίωμα θεμελιωθεί, τότε ο ασφαλισμένος διατηρεί το δικαίωμα συνταξιοδότησης ακόμα κι αν το ασκήσει αρκετά χρόνια αργότερα. Σημαντικό είναι ότι η θεμελίωση, στις περισσότερες περιπτώσεις, θωρακίζει τον ασφαλισμένο απέναντι σε μελλοντικές αυξήσεις ορίων ηλικίας ή αλλαγές στη νομοθεσία.

Πώς κατοχυρώνεται το δικαίωμα σύνταξης

Η κατοχύρωση αφορά την προστασία του πλαισίου συνταξιοδότησης, χωρίς να έχουν ακόμα συμπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις για την πλήρη θεμελίωση. Συνήθως συμβαίνει όταν ο ασφαλισμένος πληροί κάποιες ενδιάμεσες προϋποθέσεις μέχρι ένα κρίσιμο έτος (π.χ. 2010, 2012 ή 2015), όπως:

Δείτε επίσης 

Συμπλήρωση 25ετίας ή 5.500 ενσήμων

Ύπαρξη ανήλικου τέκνου

Υπαγωγή σε ειδικές διατάξεις (τρίτεκνοι, μητέρες ανηλίκων, ΒΑΕ κ.ά.)

Σε αυτή την περίπτωση, το δικαίωμα σύνταξης δεν είναι άμεσα «ώριμο», ωστόσο κατοχυρώνεται το όριο ηλικίας που ίσχυε εκείνη τη χρονιά. Αυτό σημαίνει ότι όταν στο μέλλον συμπληρωθεί και η ηλικία, ο ασφαλισμένος θα μπορεί να αποχωρήσει με βάση εκείνο το προηγούμενο πλαίσιο, ακόμα κι αν οι νόμοι έχουν αλλάξει στο μεταξύ.

Τι σημαίνει «θεμελιώνω» και «κατοχυρώνω» σύνταξη -Πώς προστατεύεται το δικαίωμα εξόδου

Πώς γίνεται στην πράξη η κατοχύρωση

Η κατοχύρωση δεν απαιτεί αίτηση – γίνεται αυτόματα όταν πληρούνται οι προϋποθέσεις σε ένα συγκεκριμένο έτος. Το κρίσιμο είναι να υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. βεβαιώσεις χρόνου ασφάλισης, τεκμηρίωση ανηλίκου τέκνου κ.λπ.), ώστε να αναγνωρίζεται το δικαίωμα με βάση την παλιά νομοθεσία όταν έρθει η ώρα για συνταξιοδότηση.

Πρακτικά, ο ασφαλισμένος μπορεί να συμβουλευτεί τον ασφαλιστικό του φορέα ή κάποιον ειδικό για να διαπιστώσει αν πληροί τις προϋποθέσεις κατοχύρωσης και ποιο όριο ηλικίας «κλειδώνει». Αυτή η διαδικασία είναι πολύτιμη, ειδικά για όσους θέλουν να αποχωρήσουν πριν από τα 67 ή να αξιοποιήσουν πρόωρη συνταξιοδότηση με βάση παλιότερες ευνοϊκές διατάξεις.

Διαβάστε επίσης 

Ας υποθέσουμε ότι μια μητέρα με ανήλικο παιδί είχε 5.500 ένσημα το 2012. Αν και δεν είχε τότε την ηλικία για σύνταξη, κατοχύρωσε το δικαίωμα να φύγει όταν φτάσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας του 2012 (π.χ. στα 55 ή 57). Δεν επηρεάζεται από το σημερινό γενικό όριο των 67 ετών, εφόσον ολοκληρώσει αργότερα τα υπόλοιπα στοιχεία του φακέλου της.