: Οι καταναλωτές αναζητούν τη φτηνότερη λύση για να ζεσταθούν – Η ελληνική κυβέρνηση πλέον με διπλασιασμό το , ώστε να υπάρξει μια γενικότερη στροφή προς τη συγκεκριμένη πηγή.

Το Newsbomb επικοινώνησε με τον Γιάννη Μαυράκη, γ.γ. της ΠΟΠΕΚ, ο οποίος ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά της κάθε πηγής , αποκαλύπτοντας παράλληλα ποια είναι η οικονομικότερη.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει η επιλογή του πέλετ, των καυσόξυλων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Το πέλετ παρουσιάζει πρακτικά προβλήματα, καθώς θα πρέπει να τοποθετηθεί ειδικός εξοπλισμός, όπως χοάνη. Το κόστος εγκατάστασης, αν δεν υπάρχει ήδη υπάρχουσα, είναι μεγάλο. Η τιμή της ξυλίας έχει ανέβει κατακόρυφα ενώ δεν θα πρέπει να παραλείπουμε και τον περιβαλλοντικό παράγοντα, όπως η αιθαλομίχλη», ανέφερε αρχικά ο κύριος Μαυράκης.

«Το αποτελεί μια βασική πηγή θέρμανσης, ωστόσο εδώ βλέπουμε πως η κυβέρνηση έχει σαν στόχο να επιστρέψει όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος προς το πετρέλαιο. Αυτό μάλιστα φαίνεται από τον διπλασιασμό της επιδότησης θέρμανσης σε όσους αποφασίσουν από το φυσικό αέριο να επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Αυτό εξηγείται από το γεγονός πως τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι περιορισμένα και η κυβέρνηση θέλει να διαφυλάξει όσο το δυνατόν περισσότερο, λόγω της έλλειψης», πρόσθεσε ο γ.γ. της ΠΟΠΕΚ.

Όσο για τη φτηνότερη λύση θέρμανσης, ο κύριος Μαυράκης ήταν ξεκάθαρος: «Με βάση τα τωρινά δεδομένα, το πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί τη φτηνότερη λύση, καθώς η επιδότηση κάνει πιο προσιτή την αγορά του. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως η τιμή του φυσικού αερίου έχει εντεκαπλασιαστεί…».

Επίδομα θέρμανσης: Τριπλή παρέμβαση για επιστροφή στο πετρέλαιο – Ποιοι κερδίζουν

Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο στα 350 ευρώ, ενώ θα φτάσει τα 700 ευρώ για όσους επιλέξουν τη μετατροπή και τη θέρμανση με πετρέλαιο.

Αυξημένα θα είναι και τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι. Για άγαμο το όριο του ετήσιου εισοδήματος αυξάνεται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ, για τον έγγαμο από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, το επίδομα λαμβάνουν όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε τα 750 ευρώ, ενώ δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Τι σημαίνει η επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία

Δραστική παρέμβαση απευθείας στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, προανήγγειλε τόσο χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας του όσο και σήμερα κατά την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, χωρίς εντούτοις να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αναλυτικότερα, πέρσι η σεζόν «άνοιξε» με τιμή πετρελαίου στο 1,16 ευρώ με την ρωσική εισβολή να «εκτοξεύει» στο τέλος της, την 15/04/ με την τιμή κοντά στο 1.60 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως φέτος, στις 15/10 η σεζόν θα ανοίξει με την τιμή πετρελαίου να κυμαίνεται σε ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιδότηση η οποία και θα στοχεύσει στο να «σβήσει» μέρος αυτής της αύξησης που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου και που θα αφορά όλους τους καταναλωτές.

Ειδικότερα η επιδότηση υπολογίζεται στα 0,25 λεπτά το λίτρο στην αντλία ώστε η τιμή έτσι να υποχωρήσει κοντά στο 1,35 ευρώ.