Ένα κρίσιμο και ταυτόχρονα δύσκολο Eurogroup έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την ελληνική κυβέρνηση.

Η Αθήνα βρίσκεται μπροστά σε ένα τελεσίγραφο από τους δανειστές και καλείται να επιλέξει τις κινήσεις της. Πλέον οι Ευρωπαίοι βρίσκονται στην ίδια γραμμή με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ. Ζητούν να περάσουν άμεσα νέα μέτρα και να κλείσει η αξιολόγηση, μαζί με το ΔΝΤ, μέσα στο Φεβρουάριο. Διαφορετικά η Αθήνα θα βρεθεί μπροστά σε ένα νέο περιβάλλον, λόγω των εκλογών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, θα υπάρξουν καθυστερήσεις και η χώρα ενδέχεται να μπει σε νέες περιπέτειες που θα θυμίζουν τις αρχές της διακυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα και το καλοκαίρι του 2015.

Το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε αποφάσεις για την έναρξη της αξιολόγησης στην καλύτερη περίπτωση στις20 Φεβρουαρίου, δηλαδή στο επόμενο Eurogroup, καθώς μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιστρέψει οι Θεσμοί στην Αθήνα και να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η συζήτηση.

Όλα δείχνουν ότι το κλειδί είναι το μοντέλο του κόφτη.

Η πρόταση που έχει στις βαλίτσες του ο κ. Τσακαλώτος είναι διαφορετική από αυτή που έχει συγκροτηθεί ως πρόταση μετά από εντολή του Eurogroup. Η Ελλάδα προτείνεικόφτη που θα συνοδεύεται εκ των προτέρων με προσδιορισμένα αλλά όχι νομοθετημένα μέτρα, ενώ αντίθετα ο το Βερολίνο ζητάει νομοθετημένα μέτρα τα οποία εφ’ όσον επιτυγχάνεται το 3,5% του ΑΕΠ ως πρωτογενές πλεόνασμα, δεν θα εφαρμόζονται.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε χθες ότι υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι τέσσερις θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Παράλληλα εκτίμησε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι σε θέση να συμφωνήσουν στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν και επομένως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης θα είναι δυνατό να επιτευχθεί ως το Eurogroup του Φεβρουαρίου.

Ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές έστειλαν επιστολή στους θεσμούς καταγράφοντας τις σκέψεις τους. «Η επιστολή αποτελεί καλό σημειό εκκίνησης για μια συμφωνία» ανέφερε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ωστόσο, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις.

Όσον αφορά το αίτημα του ΔΝΤ για προκαταβολική νομοθέτηση μέτρων μετά το 2018, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι είναι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση.

Ειδικότερα, όσον αφορά το ΔΝΤ, τόνισε ότι η πλήρης συμμετοχή του στο πρόγραμμα είναι εκ των ων ουκ άνευ. Σε αντίθετη περίπτωση, ανέφερε ότι η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα θα έφερνε σημαντικά τεχνικά προβλήματα και θα επέβαλε μεγάλες καθυστερήσεις.

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, καθώς όπως είπε από το Μάρτιο και μετά αρχίζει μια «μακρά εκλογική περίοδος» για μια σειρά από κράτη-μέλη.

Παρέμβαση Στουρνάρα

Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε χθες ότι αναγκαία προϋπόθεση της οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα είναι πρωτίστως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η απαρέγκλιτη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο νέο πρόγραμμα.

Παράλληλα, όπως σημείωσε, ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην άρση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ήδη εγκριθεί και στην περαιτέρω προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας καθώς και στη βελτίωση της διαχείρισής του.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι απαιτείται ρεαλισμός και ευελιξία τόσο από τους εταίρους και τους θεσμούς όσο και από την ελληνική πλευρά, με στόχο την άμεση κατάληξη της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.