Νερό στο κρασί των 101 προαπαιτούμενων για το κλείσιμο της τρίτης αξιολογησης οι δανειστές είναι διατεθειμένοι να βάλουν μόνο για το χρονοδιάγραμμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες.

Τα υπόλοιπα καυτά προπαπαιτούμενα, έχοντας στην πρώτη γραμμή τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και την συμφωνία για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% οι οποίες θα πωληθούν, πρέπει να παραδοθούν εγκαίρως με νέα καταληκτική ημερομηνία πλήρους υλοποίησης της ατζέντας έως το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Νωρίτερα και ιδανικά στο συμβούλιο υπουργών οιοκονομικών της ευρωζώνης στις 4 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Αν σταθεί κάποιος σήμερα στα στατιστικά δεδομένα υλοποίηση προαπαιτούμενων, η εικόνα μπορεί να θεωρηθεί αποκαρδιωτική. Τριάντα δράσεις κλεισμένες και 71 σε εκκρεμότητα. Πηγές με γνώση των εξελίξεων, εμφανίζονται αισιόδοξες. Πολλά προπαιτούμενα, βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, λίγο πριν το κλείσιμο, επομένως υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας. Πολύ περισσότερο όταν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για τους δικούς τόπους διαφορετικούς λόγους ο καθένας θέλουν να τελειώνει το κεφάλαιο Μνημόνιο -τουλάχιστον όπως το ξέραμε έως σήμερα- στην Ελλάδα.

Στο θέμα των e-πλειστηριασμών, οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για συνεννόηση με τους συμβολαιογράφους και εκκίνηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας στις 29 Νοεμβρίου θεωρούνται από αρμόδιες πηγές ένα βήμα εκτόνωσης των πιέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Μένει βέβαια να επιβεβαιωθεί στην πράξη.

Πηγές των δανειστών έχουν διαμηνύσει τις προηγούμενες ημέρες ότι χωρίς πλειστηριασμούς η τρίτη αξιολόγηση δεν κλείνει, επομένως οι τελευταίες εξελίξεις μπορεί να θεωρηθεί ότι περιορίζουν αισθητά τα αγκάθια. Εφόσον πράγματι, δρομολογηθούν ότι εξελίξεις και λειτουργήσει απρόσκοπτα η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η κυβέρνηση ενδεχομένως θα κληθεί να διαχειριστεί εσωκομματικά προβλήματα στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα έχει «ήρεμους» τους δανειστές σε αυτό το μέτωπο.

Ο επόμενος καυτός φάκελος, έχει να κάνει με τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00%. ΟΙ δανειστές βρίσκουν σύμφωνα με πληροφορίες πολύ καλή ιδέα τη διάθεση ποσού της τάξεως των 360 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση του πλεονάσματος για την κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας -πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν δική τους πρόταση- αλλά ετοιμάζονται να διεκδικήσουν άμεσες και ουσιαστικές αποφάσεις για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα βγουν στο σφυρί.

Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% είχε περιληφθεί στη δεύτερη αξιολόγηση, μετατέθηκε στην τρίτη, αλλά τώρα πλέον έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων, με έντονες πολιτικές προεκτάσεις όπως επισημαίνεται από πηγές με γνώση των συζητήσεων οι οποίες ανάγουν σε υπ αριθμό ένα, από πλευράς δυσκολιών, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Απορρίπτουν μάλιστα κάθε ενδεχόμενο σενάριο οι αποφάσεις για τη ΔΕΗ ΔΕΗ 0,00% να μετατεθούν εκ νέου για την τέταρτη και θεωρητικά τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος.

Στο μέτωπο των αντικειμενικών αξιών, το σκηνικό είναι διαφορετικό. Παρ’ ότι η προσαρμογή τους στα επίπεδα της αγοράς σέρνεται από το πρώτο Μνημόνιο, με διαρκείς αναβολές και παρατάσεις, οι νέες καθυστερήσεις δεν φαίνεται να αποτελούν πρόβλημα.Το χρονοδιάγραμμα, προέβλεπε ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες έως το τέλος του έτους, αλλά είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί.

Έτσι, κατά πληροφορίες, οι δανειστές είναι έτοιμοι να αποδεχθούν νέα αναβολή μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2018, με αναδρομική ισχύ των νέων τιμών από την 1η Ιανουαρίου του επομένου έτους, επηρεάζοντας τον ΕΝΦΙΑ.

Αυτή είναι ο η μοναδική εξαίρεση στον κατάλογο των 101 προαπαιτούμενων, με το σύνθημα «εφαρμογή , εφαρμογή, εφαρμογή» να βγαίνει για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου αναμένονται στην Αθήνα ίσως μια δυο μέρες αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό της 27ης Νοεμβρίου, με την προσδοκία στο συμβούλιο της 4ης Δεκεμβρίου να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Το κλίμα είναι ξεκάθαρα διαφορετικό, ακόμα και από το Δ.Ν.Τ. Θα πρέπει να «στραβώσει» κάτι πολύ άσχημα για να μην κλείσει η αξιολόγηση έως το τέλος Γενάρη.

Μετά, η συζήτηση για το χρέος, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα είναι τεταμένη.