Το έκτακτο που εισπράττουν οι εργαζόμενοι θα συνεχιστεί και το Μάιο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται και παραμένουν κλειστές για όσο διάστημα γίνει αυτό, ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. Εξακολουθούν δε να υφίστανται οι αναστολές πληρωμών προς την Εφορία.

Πακέτο 24 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το δεύτερο κύμα μέτρων για τη στήριξη οικονομίας και εργαζομένων από τις οικονομικές επιπτώσεις του κοροναϊού για τον Μάιο.

Παράλληλα, συνεχίζεται και το Μάιο η έκπτωση 40% στην πληρωμή ενοικίου για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Για τις εταιρείες που θα ανοίξουν κάποια στιγμή το Μαϊο δεν θα συνεχιστεί τον αμέσως επόμενο μήνα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει δεύτερος γύρος για την «επιστρεπτέα προκαταβολή».

Σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν, θα ενισχυθούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χρ. Σταϊκούρας είναι τα εξής:

1ον. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2ον. Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3ον. Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων. Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες.

4ον. Θεσπίζεται, ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων, μηχανισμός υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, με στόχο την τόνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων. Για τον σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί, πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5ον. Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6ον. Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7ον. Παρατείνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, με τα χαρακτηριστικά του υφιστάμενου Νόμου, για 3 ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό κόστος των μέτρων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 24 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

  • η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,
  • η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
  • το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό,
  • η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.

Πέρα από την παράταση του επιδόματος των 800 ευρώ, η κυβέρνηση προχωρά σε οριζόντια σε οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασίας τους αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου.Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν, θα αναπληρωθούν από την Πολιτεία με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος SURE.

Ο Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε ακόμα πως θα δοθεί η δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40%, εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες. Οι παραπάνω επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020. Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις : την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων, τόνισε.

Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Παρέχεται ακόμα η δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Εξάλλου, παρατείνεται, σύμφωνα με τον Υπ. Εργασίας έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020 με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων».

Οι επιχειρήσεις, στα πλαίσια της προστασίας της υγείας των εργαζομένων καλούνται να συμπληρώσουν την «Δήλωση Αυτοσυμμόρφωσης» η οποία θα αποτελεί τον οδηγό συμμόρφωσης των εργοδοτών και των εργαζομένων στις επιταγές του ΕΟΔΥ και κατ’ επέκταση της προστασίας όλων από τον κίνδυνο διασποράς του ιού μέσα στους χώρους εργασίας, σύμφωνα με τον κο Βρούτση.

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ μέσω του Αναπτυξιακού

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε την έναρξη δύο νέων κύκλων στον Αναπτυξιακό νόμο ύψους 500 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο μπορεί να αυξηθεί στα 2 δισ. ευρώ όπως είπε.

Συγκεκριμένα, τα εργαλεία για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων είναι τα εξής:

1. Τέθηκε σε κυκλοφορία, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η παροχή κεφαλαίου κίνησης έως 500.000 ευρώ σε ενήμερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μόνη δέσμευση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως το Δεκέμβριο του 2020. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεων των πόρων, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης θα βρεθούν επιπλέον πόροι αν χρειασθεί.

2. Στις πρώτες ημέρες του Μαΐου, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, θα τεθεί σε κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο το οποίο έχει σχεδιαστεί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης εγγυημένου στο ποσοστό του δανείου κατά 80% για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας σε κάθε επιχειρήσεις όχι μόνο ΜμΕ αλλά και σε μεγάλες. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το υπουργείο Ανάπτυξης έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ έτσι ώστε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι ακόμη χαμηλότερο απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Η δέσμευση και για αυτό το πρόγραμμα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας.

3. Έχει ήδη σταλεί για υπογραφή στον κ. Σκυλακάκη η έναρξη δύο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο, για τις μικρές επιχειρήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ για τη γενική επιχειρηματικότητα. Παράλληλα το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επεκτείνει το πρόγραμμα των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων των δύο διαφορετικών πεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου για τον πρώτο κύκλο από τα 150 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ και για το δεύτερο από τα 350 εκατ. ευρώ στο 1 δισ. ευρώ.

Οι όροι για τη διανομή της επιστρεπτέας προκαταβολής

Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η κυβέρνηση δίνει ένα δισ. ευρώ επιστρεπτέας προκαταβολής στην πρώτη φάση. Θα υπάρξει και δεύτερη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής

Δικαιούχοι της πρώτης φάσης είναι όσοι κατέθεσαν σχετική αίτηση και σταμάτησαν να λειτουργούν ή πλήττονται από μείωση του τζίρου κατά 6,7% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το μέσο όρο των αντίστοιχων τριμήνων των τριών προηγουμένων ετών. Για τις διπλογραφικές εταιρείες, χρειάζεται μείωση του τζίρου αντιστοίχως κατά 20%. Όλες όσες έχουν κλείσει είναι δικαιούχοι.

alt

Προβλέπονται κάποια ελάχιστα ποσά:

  • 2.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους
  • 4.000 με 1 έως 5 εργαζόμενους
  • 8.000 ευρώ για 6-20 εργαζόμενους
  • 15.000 ευρώ για 21-50 εργαζόμενους
  • 30.000 ευρώ με άνω των 50 εργαζομένων
  • Το ανώτατο όριο δεν ξεπερνά τις 350.000 ευρώ για όσες έχουν 250 άτομα.

Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν αίτηση μπορούν να κάνουν στη δεύτερη φάση. Η αποπληρωμή για γίνει από 1/1/2022 σε 40 ισόποσες δόσεις και το ποσό θα εμφανίζεται στις οφειλές στο Taxisnet.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση πίστωσης μέσα στο επόμενο 10ήμερο, όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία. Το βασικό επιτόκιο θα είναι κάτω του 1%.

Στις πληττόμενες επιχειρήσεις μπαίνουν και ιατρικές επιχειρήσεις.