Τα επαγγέλματα που σημειώνουν ανάπτυξη – Η σημασία της εξειδίκευσης

Mε την ανεργία να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα να αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί πολλές χώρες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, παρατηρείται το παράδοξο πολλές νέες θέσεις εργασίες να παραμένουν κενές.

Επαγγελματικές ειδικότητες σε ζήτηση

Ο προγραμματισμός, η σχεδίαση, η εγκατάσταση και η υποστήριξη δικτύων, web εφαρμογών, η ανάπτυξη λογισμικού, η εγκατάσταση και η συντήρηση δικτύων, η ασφάλεια συστημάτων συνθέτουν τη λίστα των ψηφιακών δεξιοτήτων που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με έρευνα του ΣΕΠΕ, αναφέρει η κ. Πρασσάκη. Οι επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη αναζητούν επαγγελματίες: network engineers, ICT service managers, IT business analysts, systems analysts, computer network professionals, database developer, IT security specialist, web analysts, web developers, web technicians, applications programmers, web technicians, software developers, digital/web designers, , κ.ά.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, έχει δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά εργασίας, όπου περισσότερες πιθανότητες απασχόλησης έχουν οι πτυχιούχοι με ισχυρές εξειδικεύσεις ή με δεξιότητες/προσόντα που τους επιτρέπουν να καλύπτουν περισσότερους τομείς (multitasking). Οι ειδικοί συστήνουν στους νέους επιστήμονες να ασχολούνται ακόμα και από την περίοδο των σπουδών τους με δραστηριότητες που ενισχύουν εξιδεικευμένες γνώσεις και δεξιότητες (hackathons, online courses, certifications κ.λπ.). Η πλειοψηφία των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν, ότι οι δραστήριοι νέοι πτυχιούχοι μπορούν να βρουν εργασία χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία.

Τι γίνεται ήδη στην Ελλάδα και πώς μπορούμε και να ωθήσουμε την χώρα να κινηθεί έμπρακτα, προς την κατεύθυνση της Καινοτομίας και της Ψηφιακής Υιοθέτησης; Η Cisco ως μέλος της Εθνικής Συμμαχίας.

Σημαντική εξέλιξη για την πρόοδο της χώρας σε αυτό τον τομέα, όπως επισημαίνει η κ. Έλενα Πρασσάκη στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, είναι το γεγονός ότι, η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις πολιτικές της ΕΕ για τη μείωση του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων μέσα από την «Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση» (www.nationalcoalitiongov.gr) καθώς αποτελεί το 20ο κράτος-μέλος με αναγνωρισμένη Εθνική Συμμαχία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο συντονισμός της πολιτικής για την Εθνική Συμμαχία και, κατ’ επέκταση για τις ψηφιακές δεξιότητες σε εθνικό επίπεδο, ανήκει στο πεδίο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η Εθνική Συμμαχία, στην Ελλάδα οποία αποτελείται από μέλη του δημοσίου, του ιδιωτικού και του τρίτου τομέα και φυσικά η Cisco είναι ένα από αυτά εφόσον έχει πολλά να προσφέρει μέσω του εκπαιδευτικού της προγράμματος αλλά και του παγκόσμιου δικτύου της. Δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι όλες οι σχετικές δραστηριότητες, επίσης απευθύνονται σε άνεργους αλλά και σε κοινωνικές ομάδες όπως, άνθρωποι με ειδικές δεξιότητες, μετανάστες, πρόσφυγες, κα.

ip[
Exit mobile version