Η ελληνική οικονομία, πρόσθεσε, έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και έχει διαμορφωθεί το έδαφος για την ισχυρή ανάκαμψή της.

Η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 3,6% εφέτος είναι ρεαλιστική, δήλωσε o υπουργός Οικονομικών, , μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την ελληνική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι η Ελλάδα έχει τις προϋποθέσεις για να επιτύχει τον στόχο της για μία ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη από το 2022, μετά τη φετινή ανάκαμψη, η οποία θα βασισθεί στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Αναφέρθηκε στις χθεσινές εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τις οποίες το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί 4,3% φέτος και στις προβλέψεις τραπεζών και ινστιτούτων που θέτουν ακόμη υψηλότερα τον πήχη, κατά μέσο όρο στο 5%. Συνεπώς, είπε, η πρόβλεψή μας είναι συντηρητική, λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία.

Ο υπουργός τόνισε, επίσης την πρόβλεψη της για ανάπτυξη 6% στην Ελλάδα το 2022, πολύ υψηλότερη από ότι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για πολύ υψηλότερη αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ το ίδιο έτος (8% και 15% έναντι 0% και 5%, αντίστοιχα).

Όλοι συμφωνούμε, είπε, ο υπουργός, ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και την επίπτωσή της στην οικονομία με ικανοποιητικό τρόπο.

Η ελληνική οικονομία, πρόσθεσε, έδειξε αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και έχει διαμορφωθεί το έδαφος για την ισχυρή ανάκαμψή της, όπως δείχνουν και μία σειρά από δείκτες, όπως η σταθερή αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής, η μεγάλη αύξηση των δεικτών PMI και οικονομικού κλίματος, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο δανεισμός της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο από τις αγορές χρήματος και με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο από τις κεφαλαιαγορές, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μέσα στην πανδημία.

Εκτός από την επίτευξη υψηλών και διατηρήσιμων ρυθμών ανάπτυξη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στους άλλους βασικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, όπως την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία από το 2022, τη μείωση των κόκκινων δανείων των τραπεζών σε μονοψήφιο ποσοστό από το 2022, τη δημοσιονομική ισορροπία από το 2022 και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 καθώς και την επίτευξη της επενδυτική διαβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Αναφερόμενος στους πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός αναφέρθηκε:

Στη στοχευμένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά τη σταδιακή μετάβαση στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Στην εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής με περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Στη διατήρηση του ισχυρού ταμειακού μαξιλαριού.

Στην επίτευξη μίας βιώσιμης πιστωτικής επέκτασης με την περαιτέρω ενίσχυση του τραπεζικού τομέα.

Στην ορθολογική χρήση των πόρων των ευρωπαϊκών πόρων.

Στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου δημοσιονομικού πλαισίου στην ΕΕ.