Η κ. Τζούφη  κατέθεσε δύο κοινοβουλευτικές αναφορές προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ζητώντας άμεσες απαντήσεις και συγκεκριμένες ενέργειες

. Όπως τονίζει η αναπλ. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι αναφορές αποτυπώνουν τα μεγάλα προβλήματα, τις πολιτικές αγκυλώσεις και τις διοικητικές ανεπάρκειες της πολιτικής ηγεσίας σε δύο κρίσιμους τομείς: στην ειδική αγωγή και την επαγγελματική κατάρτιση.

Αναφορά #1: Επιστολή-κόλαφος γονέων μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που χρήζει Παράλληλης Στήριξης

Η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε ως αναφορά την επιστολή γονέων μαθητή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, η οποία δημοσιεύτηκε στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα NEWS 24/7. Όπως καταγγέλλουν, ο μαθητής στερείται την Παράλληλη Στήριξη και τη συμμετοχή σε τμήμα ένταξης -όπως δικαιούται- λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.

Οι γονείς κατηγορούν το υπουργείο Παιδείας για παραβίαση της νομοθεσίας και θέτουν το ερώτημα αν έτσι εννοείται η «εξαγγελλόμενη και πολλά υποσχόμενη αναβάθμιση του σχολείου». Τέλος καλούν το υπουργείο να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών, μεριμνώντας ειδικά για τα σχολεία της περιφέρειας και των ακριτικών περιοχών.

Αναφορά #2: Σε δεινή κατάσταση τα δημόσια ΙΕΚ με κύρια προβλήματα την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση

Η δεύτερη αναφορά το πρόσφατο δελτίο τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Διευθυντών Δημόσιων ΙΕΚ (ΠΑΝΕΔΔΙΕΚ), σύμφωνα με την οποία τα Ινστιτούτα Επαγγελματικά Εκπαίδευσης «εξακολουθούν να στενάζουν δύο χρόνια από την ψήφιση του νόμου για την επαγγελματική εκπαίδευση & κατάρτιση». Οι διευθυντές τονίζουν πως τα ΔΙΕΚ βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, με κύρια προβλήματα την έλλειψη χρηματοδότησης, την υποστελέχωση και τις ελλείψεις σε εργαστηριακές υποδομές.

Επίσης καταγγέλλουν ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης και διοχέτευση πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, οι χειρισμοί του ΙΝΕΔΙΒΙΜ έχουν οδηγήσει τα δημόσια ΙΕΚ σε οικονομική ασφυξία και τους ίδιους τους διευθυντές να επαιτούν χρήματα από χορηγούς.