: Αλλαγές έρχονται στις , καθώς αναμένονται οι αποφάσεις του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Κατρούγκαλου, οι οποίες θα είναι καταλυτικές και δεν φαίνεται να αργούν.

Το νέο ασφαλιστικό θα μπει σε ράγες νομοθέτησης αμέσως μετά τη δημοσίευση των πολυαναμενόμενων κρίσεων του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Στο πλαίσιο των νέων αλλαγών που έρχονται, έχει τεθεί στο μικροσκόπιο και η δυνατότητα βελτίωσης της ανταποδοτικότητας των κύριων του μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Αναλυτικά οι αλλαγές που αναμένονται στις

Από τις αλλαγές που στόχο έχουν να «ψαλιδίσουν» την υποανταποδοτικότητα των μεσαίων και υψηλών και να ενισχύσουν το κίνητρο ασφάλισης αναμένεται να ευνοηθούν ασφαλισμένοι, οι οποίοι αποχωρούν με περισσότερα από 30 και κυρίως 35 έτη ασφάλισης και κυρίως όσοι φεύγουν με 40 έτη ασφαλιστικού βίου.

Μία κλιμακωτή ενίσχυση της αναπλήρωσης από τα 30 έως και πάνω από τα 40 έτη ασφάλισης με αναπροσαρμογή των ενδιάμεσων συντελεστών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία σωρευτική αύξηση κοντά στις 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για 40 έτη εργασιακού βίου.

Μεγαλύτερη θα είναι στο ίδιο σενάριο η αύξηση της ανταποδοτικότητας για όσους αποχωρούν με περισσότερα από 40 έτη δουλειάς, καθώς μπορεί να ξεπεράσει τις 3 ή ακόμα και τις 5 ποσοστιαίες μονάδες για 42 ή για περισσότερα χρόνια ασφαλιστικού βίου.

Υπενθυμίζεται πως οι συντελεστές αναπλήρωσης καθορίζουν μαζί με τις συντάξιμες αποδοχές το ύψος της ανταποδοτικής παροχής, που μαζί με την εθνική χτίζουν το συνολικό ποσό της .

Στόχος των υπό εξέταση μεταρρυθμίσεων είναι το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης να συνδεθεί πιο αναλογικά με τις καταβληθείσες εισφορές, ώστε όσοι αποχωρούν με πλήρη καριέρα να δικαιούνται μιας καλύτερης παροχής. Η επιπλέον αναπλήρωση θα λειτουργεί και ως κίνητρο για την παραμονή στην ασφάλισης περισσότερα χρόνια με πλήρη απασχόληση.

Ωστόσο, η εξίσωση δεν είναι εύκολη, καθώς συνδέεται με κρίσιμες παραμέτρους, όπως είναι η συνταξιοδοτική δαπάνη, για το ύψος της οποίας έχουν αναληφθεί συγκεκριμένες υποχρεώσεις.

Οποιεσδήποτε αλλαγές απαιτούν αναλογιστικές μελέτες και πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για τη διατήρησης ισορροπιών στο σύστημα. Ωστόσο οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «απαραίτητη ενέργεια» την αύξηση των συντελεστών, καθώς πρέπει όπως λένε να δημιουργηθούν κίνητρα ασφάλισης και πλήρους απασχόλησης, ειδικά σε όσους συμπληρώνουν μεγάλο αριθμό συντάξιμων ετών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τις αλλαγές αναμένεται να επηρεάζονται ετησίως περίπου 25.000 ασφαλισμένοι, που θα ανοίγουν την πόρτα της συνταξιοδότησης κάθε χρόνο.

Οι αλλαγές αφορούν

Δημόσιους υπαλλήλους που αποχωρούν με 35ετία, 37ετία ή και περισσότερα χρόνια υπηρεσίας
Μισθωτούς του ΙΚΑ με τουλάχιστον 10.500 ένσημα
Ελεύθερους επαγγελματίες με περισσότερα από 35 χρόνια ασφαλιστικού βίου

Σημαντικός είναι και ο ρόλος των συντάξιμων αποδοχών. Σύμφωνα με ειδικούς, συμφέρει να περιμένουν τις αλλαγές πριν αποφασίσουν την έξοδό τους στη σύνταξη όσοι μετρούν σήμερα μεσοσταθμικά πάνω από 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές τον μήνα.

Αντίθετα, όσοι έχουν σημαντική πτώση στις συντάξιμες αποδοχές του και προσθέτουν χρόνια στον ασφαλιστικό τους βίο με χαμηλότερες από 1.000 ευρώ μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές, όπως είναι πχ. οι ελεύθεροι επαγγελματίες που εντάσσονται στην ελάχιστη ασφαλιστική κλίμακα του ΕΦΚΑ και πληρώνουν εισφορές επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ δεν φαίνεται να έχουν συμφέρον να παραμένουν για πολλά χρόνια.
Παράδειγμα

Γιατρός συμπληρώνει τα 67 το 2020 και θα συνταξιοδοτηθεί με 44 έτη ασφάλισης. Με συντάξιμες αποδοχές 2.110 ευρώ θα λάβεις σήμερα κύρια σύνταξη 1.455 ευρώ μεικτά. Με τους νέους αυξημένους συντελεστές το ποσό της σύνταξής του μπορεί να διαμορφωθεί στα 1.544 ευρώ μεικτά. Η αύξηση είναι της τάξης του 6,1%, σύμφωνα με το Έθνος.