Οι αλλαγές που προκύπτουν με την αύξηση των ορίων ηλικίας – «σκότωσε» και τις ευνοϊκές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση γονέων, συζύγων και αδερφών αναπήρων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το workenter, από το 2015 και μετά στα όρια ηλικίας σε κάθε έτος άρχισε να προστίθενται και 18 μήνες, με αποτέλεσμα, προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί κάποιος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος, σύμφωνα με το workenter.

Συνταξιοδότηση: Σε ποιες περιπτώσεις ισχύει το “πέναλτι” των 18 μηνών

Το «πέναλτι» των 18 μηνών κατ’ έτος ισχύει και στις δύο περιπτώσεις που είναι αναγκαίες, ταυτόχρονα, για την κατ’ εξαίρεση συνταξιοδότηση:

α) Την συμπλήρωση του ελάχιστου χρόνου πραγματικής ασφάλισης 25 ετών προκειμένου κάποιος να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης

β) την αναγνώριση της αναπηρίας (τέκνου, συζύγου ή αδερφού). Δηλαδή, αν κάποιος είχε 25 πραγματικά έτη ασφάλισης (συν τον στρατό) το 2015 δεν σημαίνει ότι μπορεί να βγει στη σύνταξη στο 55ο έτος επειδή η σύζυγός του έχει αναπηρία 80%.

Αν η αναπηρία πιστοποιήθηκε το 2020, θα λειτουργήσει το πέναλτι και θα συνταξιοδοτηθεί στο 61ο έτος, ηλικία που προβλέπεται για το συγκεκριμένο έτος.

Συνταξιοδότηση: Οι αλλαγές που προκύπτουν με την αύξηση των ορίων ηλικίας

Όμως, όσο αυξάνεται το ηλικιακό όριο δεν μειώνονται απλώς οι δικαιούχοι, άρα θυσιάζονται οι ευνοϊκές διατάξεις υπέρ των ΑμΕΑ για την δημιουργία πλεονασμάτων, αλλά ταυτόχρονα ο ασφαλισμένος:

1 . Μπορεί να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για κανονική σύνταξη (π.χ. με 40 έτη στο 62ο έτος της ηλικίας).

2. Σε περίπτωση αναπήρου τέκνου, ένας εκ των γονέων να έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης (οπότε αποκλείεται της ευνοϊκής συνταξιοδότησης ο έτερος σύζυγος) ή να είναι ήδη συνταξιούχος.

3. Σε περίπτωση συζύγου ή αδερφού να επέλθει το μοιραίο πριν προλάβει ο δικαιούχος συμπληρώσει τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις συνταξιοδότηση προκειμένου να κουράρει τον προστατευόμενο μέλος.

Το νέο όριο ηλικίας διαμορφώνεται με βάση τον πίνακα αναλόγως της χρονιάς (από το 2016 έως το 2022) κατά την οποία συμπληρώθηκε η 25ετία ή πιστοποιήθηκε η αναπηρία.

Το ίδιο ισχύει και για τους αδερφούς, που έχουν την επιμέλεια, ΑμΕΑ (ποσοστό αναπηρίας ξανά στο 67%), καθώς και για τους συζύγους ατόμων ΑμΕΑ (ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω).

Από την άλλη, μετά την συνταξιοδότηση ο γονέας δεν δικαιούται επίδομα τέκνου, αυτό ίσχυε ενόσω εργαζόταν. Όπως επίδομα τέκνου δεν δίνει ο ΕΦΚΑ σε κανένα γονέα ανήλικου τέκνου.