Σήμερα η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος – Αύριο η έγκριση της δόσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔31/07/2018 - 11:22 | Author: Newsroom Ipaidia

Τα αποτελέσματα της έκθεσης του άρθρου 4 για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας θα παρουσιάσει σήμερα (στις 15:00, ώρα Ελλάδας) ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω έκθεση περιλαμβάνεται η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, ενώ το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου είχε συνεδριάσει την Παρασκευή για να συζητήσει το συγκεκριμένο θέμα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, τονίζοντας, όμως, ότι η χώρα πρέπει να παραμείνει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει

Η έκθεση που παρουσιάζει σήμερα το Ταμείο περιλαμβάνει μια σειρά από μακροοικονομικές εκτιμήσεις, ο οποίες αναμένεται ότι θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια της ενισχυμένης εποπτείας που θα ακολουθήσει τη λήξη του τρίτου προγράμματος.

Αύριο επίσης, 1η Αυγούστου, αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί στο Γερμανικό Κοινοβούλιο η τυπική έγκριση της τελευταίας δόσης του 3ου Μνημονίου, στον απόηχο όσων συνέβησαν στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και στο Eurogroup της 12ης Ιουλίου, μετά την «άτσαλη» ανακοίνωση (μέσω διαγγέλματος και ΠΝΠ) της αναβολής για 6 μήνες στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Λέρος, Κως και Σάμος).

Από την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αναμένει μια καλή κουβέντα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότερη έκφραση στήριξης που μπορεί να εμπεριέχεται στην έκθεση, θα είναι πως το ελληνικό χρέος είναι «μεσοπρόθεσμα βιώσιμο» για 15 χρόνια, αν και μπορεί να εκφράζονται αμφιβολίες για μετά το 2032. Θα επισημαίνει επίσης την απώλεια του waiver και τον αποκλεισμό της χώρας από την ποσοτική χαλάρωση.

Κυρίως όμως, το ΔΝΤ θα δίνει συστάσεις για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ αναμένεται να δώσει το στίγμα του και στο θέμα του Ασφαλιστικού, της περικοπής των συντάξεων από 1.1.2019 ή τυχόν υπαναχώρησης σε μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και ψηφιστεί. Το ίδιο θέμα ενδέχεται να απασχολήσει και κατά την συζήτηση στην Γερμανική Βουλή, μετά τον «πάγο» που έβαλε η Γερμανική κυβέρνηση στις αποφάσεις του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης – «κάβα» ύψους 15 δισ. προς την χώρα μας.«Ασύμμετρη απειλή» το ΔΝΤ
Επί της ουσίας όμως, καθώς οι δόσεις των δανείων σταματάνε, η Αθήνα περνάει πλέον στην «επόμενη πίστα» και θα εποπτεύεται από τις αγορές, από τις οποίες θα πρέπει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να μπορεί να δανείζεται σαν κανονική χώρα.

Ως τεχνικός παρατηρητής στο εξής το ΔΝΤ θα μπορεί να εκφράζει διαφωνίες, ανησυχίες ή γκρίνιες, χωρίς να δεσμεύεται από την συμφωνία της Αθήνας με τους ευρωπαίους δανειστές. Μια θετική έκθεση όμως από το ΔΝΤ θα δίνει τον «τόνο» και στους υποψήφιους επενδυτές να «αγοράσουν» Ελλάδα, αν και η Αθήνα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να βγει στις αγορές με ομόλογο 15ετίας ή μεγαλύτερης διάρκειας. Αντιθέτως σκοπεύει να αναχρηματοδοτεί μόνον ομόλογα που λήγουν στα αμέσως προσεχή χρόνια ή να επεκτείνει κάποια από τα ήδη υπάρχοντα, «ψαρεύοντας στα ρηχά» για διάρκειες μικρότερες των 15 ετών.

Loading...


  • europalso

    ideascentral