Σαρωτικούς ελέγχους σε βασικούς κλάδους της οικονομίας, όπως τα τουριστικά καταλύματα, η εστίαση, η βιομηχανία τροφίμων, το λιανικό και χονδρικό εμπόριο, οι μεταφορές και διανομές, οι κατασκευές και η μεταποίηση, σχεδιάζει να πραγματοποιήσει το 2025 η Επιθεώρηση Εργασίας.
Σύμφωνα με Κοινή Απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Εργασίας, η Ανεξάρτητη Αρχή έχει θέσει ως στόχο τουλάχιστον 69.000 επιτόπιους ελέγχους σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, εντός του προσεχούς διαστήματος αναμένεται νέα απόφαση, με την οποία θα διευρυνθεί η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε πρόσθετους τομείς, όπως το χονδρεμπόριο, η ενέργεια, ο χρηματοπιστωτικός τομέας και διάφορες τουριστικές επιχειρήσεις.
Με αυτήν την επέκταση, εκτιμάται ότι περίπου 500.000 ακόμη εργαζόμενοι θα ενταχθούν στο σύστημα ψηφιακής παρακολούθησης του ωραρίου σε πραγματικό χρόνο, ανεβάζοντας το σύνολο των εργαζομένων που καλύπτονται στα 2 εκατομμύρια.
Για όλους τους παραπάνω κλάδους στους οποίους θα επικεντρωθεί φέτος η Επιθεώρηση Εργασίας, προβλέπεται αύξηση του αριθμού των ελέγχων σε ποσοστά που κυμαίνονται από 3% έως και 25% σε σύγκριση με το 2024. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον κλάδο των Κατασκευών και των Τεχνικών Έργων, όπου προγραμματίζεται να διενεργηθεί τουλάχιστον το 20% του συνολικού αριθμού των ελέγχων, δηλαδή πάνω από 13.800. Σύμφωνα με τα ευρήματα του συστήματος risk analysis που διαθέτει η Ανεξάρτητη Αρχή, στον συγκεκριμένο κλάδο καταγράφονται αυξημένα ποσοστά παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, τα οποία πρέπει να περιοριστούν με εντατική επιτήρηση.
Οι έλεγχοι θα είναι διττοί και θα αφορούν από την μία την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και από την άλλη την τήρηση των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
Πού θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι
α) Σε επιχειρήσεις και κλάδους με υψηλό δείκτη κινδύνου παραβατικότητας.
β) Σε επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία ή που ελέγχθηκαν και βρέθηκαν παραβατικές, με σκοπό τον έλεγχο συμμόρφωσης ή τυχόν υποτροπής τους.
γ) Σε επιχειρήσεις που λειτουργούν περιοδικά λόγω της φύσης τους και συγκεκριμένα:
*Καταλύματα. Στόχος είναι η αύξηση των ελέγχων κατά 8% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024).
* Εστίαση. Στόχος είναι η αύξηση των ελέγχων κατά 3% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024.
δ) Σε κλάδους στους οποίους απασχολούνται αποσπασμένοι εργαζόμενοι ή εργαζόμενοι πολίτες τρίτων χωρών για την προστασία τους από πιθανές συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης.
ε) Σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται ή θα εφαρμοστεί το σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας:
* Στη Βιομηχανία Τροφίμων. Στόχος είναι η αύξηση των ελέγχων κατά 10% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024.
*Λιανικό Εμπόριο. Στόχος είναι η αύξηση των ελέγχων κατά 10% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024 με έμφαση σε επιχειρήσεις που λειτουργούν περιοδικά λόγω της φύσης τους.
στ) Σε επιχειρήσεις σε κλάδους υπηρεσιών διανομής και μεταφοράς (όπου απασχολούνται εργαζόμενοι διανομείς δίκυκλων μοτοσυκλετών). Έμφαση αναμένεται να δοθεί στον κλάδο Ταχυδρομικών και ταχυμεταφορικών δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση των ελέγχων κατά 25% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024.
ζ) Στο χονδρικό εμπόριο, εκτός από το εμπόριο μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσυκλετών. Στόχος είναι η αύξηση των ελέγχων στο κατά 10% σε σχέση με τον προγραμματισμό του 2024.
η) Σε γεωγραφικές περιοχές και κλάδους οικονομικής δραστηριότητας όπου παρατηρούνται υψηλά επίπεδα απασχόλησης ανηλίκων.
Ειδικά για τις συνθήκες ασφαλείας των εργαζομένων, βαρύτητα θα δοθεί σε:
*Κατασκευές – Τεχνικά Έργα. Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί σε αυτούς τους κλάδους το 20% του συνολικού αριθμού ελέγχων.
*Μεταποίηση. Στόχος είναι η αύξηση ελέγχων κατά 10% σε σχέση με το 2024.
*Επιχειρήσεις που δεν έχουν ελεγχθεί την τελευταία τριετία.
*Σε επιχειρήσεις για την τήρηση του θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων με αναπηρία.
*Σε επιχειρήσεις για την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου για τη θερμική καταπόνηση.