Ρωσία: Μεγάλο ποσοστό δασκάλων και γιατρών εργάζονται και μετά την συνταξιοδότησή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/07/2018 - 21:27 | Author: Newsroom Ipaidia

Ποσοστό της τάξης του 83% των δασκάλων, των εργαζομένων στο χώρο της υγείας, καθώς και οι καλλιτέχνες που συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκούς όρους συνεχίζουν να εργάζονται και μετα την συνταξιοδότησή τους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αντρέι Πούντοφ στη διάρκεια συζήτησης στην Κρατική Δούμα με αντικείμενο τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό.

Ο ρώσος υπουργός εξήγησε οτι σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία περί συντάξεων, για αυτές τις κατηγορίες εργαζομένων δεν πρόκειται να αλλάξουν οι ευνοικοί όροι. Ετσι για τους εκπαιδευτικούς και τους γιατρούς στις αγροτικές περιοχές απαιτούνται 25 χρόνια, ενώ για τους υπόλοιπους εργαζομένους στο χώρο της υγείας απαιτούνται 30 χρόνια.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε οτι η κυβέρνηση προτείνει να αυξηθεί το όριο συνταξοδότησης στα 65 χρόνια για τους άνδρες και έως 63 χρόνια για τις γυναίκες. Η αύξηση θα γίνει σταδιακά αρχής γενομένης από το 2019. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η αλλαγή αυτή στο συνταξιοδοτικό θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες ώστε να καταστεί δυνατή η ετήσια τιμαριθμιακή αναπροσαρμογή των συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό, στη βάση μίας ισορροπημένης και μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος στο σύνολό του.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Γενικού Λογιστηρίου της Ρωσίας, Αλεξέι Κουντρίν, εκτίμησε οτι η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης θα συμβάλει στην εξοικονόμηση 1 τρις ρουβλίων έως το 2024 στον προϋπολογισμό της χώρας, ένα σημαντικό μέρος των οποίων θα χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των συντάξεων. Το τελικό νομοσχέδιο θα συζητηθεί το φθινόπωρο.

Σήμερα στη Ρωσία ισχύει ακόμα ο νόμος του 1930 για τη συνταξιοδότηση. Οι άνδρες συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι γυναίκες στα 55 χρόνια αντίστοιχα. Η ανάγκη να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης οφείλεται στην άνοδο του προσδόκιμου ζωής και στην αδυναμία παροχής αξιοπρεπών συντάξεων σε μία χώρα όπου μειώνεται ο αριθμός των εργαζομένων και παράλληλα, αυξάνεται εκείνος των συνταξιούχων. Γηρίατροι προβλέπουν οτι το προσδόκιμο ζωής στη Ρωσία έως το 2030 θα φθάσει στα 80,1 χρόνια από 73,5 που είναι σήμερα.

Πηγή: Ria Novosti με στοιχεία και από το Interfax
 

Οι περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας μέχρι τις 17 Ιουλίου θα πρέπει να συζητήσουν ένα σχέδιο για την αλλαγή της νομοθεσίας περί συνταξιοδότησης. Ο πρώτος αντιπρόεδρος του κατώτερου οίκου, Αλεξάντερ Ζούκοφ, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα πραγματοποιηθεί στην Κρατική Δούμα στη δεύτερη και την τρίτη, την τελική ανάγνωση.

Loading...


  • europalso   ideascentral