Πίνακας περιεχομένων
Με φόντο την έναρξη της θερινής περιόδου, η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας εντείνει τις παρεμβάσεις της για την κατοχύρωση της εργασιακής νομιμότητας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε τομείς με αυξημένη εποχική δραστηριότητα.
Στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, η οποία από την 1η Μαρτίου 2025 έχει τεθεί σε πλήρη ισχύ στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, διευρύνοντας την εφαρμογή της πέρα από τους κλάδους που ήδη τη χρησιμοποιούν – όπως τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές, εταιρίες security, ΔΕΚΟ, βιομηχανία και λιανεμπόριο.
Δείτε εδώ ΔΥΠΑ: Έρχονται πάνω από 4.500 θέσεις εργασίας- Όλες οι λεπτομέρειες
Ψηφιακή Κάρτα: Ενίσχυση της διαφάνειας στην αγορά εργασίας
Το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αξιολογείται από το Υπουργείο Εργασίας ως καθοριστικής σημασίας εργαλείο για την πάταξη της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας. Παράλληλα, εξασφαλίζει την ακριβή καταγραφή των πραγματικών ωρών απασχόλησης, διευκολύνοντας τον έλεγχο τήρησης του ωραρίου και διασφαλίζοντας τις νόμιμες απολαβές των εργαζομένων.
Η αποτελεσματικότητα της ψηφιακής κάρτας αντικατοπτρίζεται ήδη στα στατιστικά στοιχεία. Όπως σημείωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, οι δηλώσεις υπερωριών τον Μάρτιο σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση: 637% στον τουριστικό κλάδο και 55% στον τομέα της εστίασης, ήδη από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου, πριν την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, καταγράφηκαν αυξήσεις 97% στις υπερωρίες στο λιανεμπόριο και 81% στη βιομηχανία, σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2024.
Ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση των ελέγχων
Οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποιούνται με σύγχρονα εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και βασίζονται στη μακρόχρονη εμπειρία του μηχανισμού. Η στρατηγική της Αρχής επικεντρώνεται σε κλάδους με εντατική εργασία και υψηλό εποχικό φορτίο, με στόχο την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και την προώθηση υγιούς ανταγωνισμού.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στην πρόληψη εργατικών ατυχημάτων, με συνεχείς ελέγχους για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.
Τα στοιχεία του πρώτου τετραμήνου του 2025 δείχνουν ότι πραγματοποιήθηκαν 24.158 έλεγχοι συνολικά, από τους οποίους προέκυψαν 5.385 κυρώσεις. Οι Επιθεωρητές Εργασιακών Σχέσεων διενήργησαν 13.604 ελέγχους και επέβαλαν 3.881 κυρώσεις, ενώ οι Επιθεωρητές Υγείας και Ασφάλειας προχώρησαν σε 8.619 ελέγχους, εκ των οποίων προέκυψαν 1.289 κυρώσεις. Οι Ειδικοί Επιθεωρητές πραγματοποίησαν 1.935 ελέγχους, επιβάλλοντας 215 κυρώσεις.
Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας
Σύμφωνα με τον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργο Τζιλιβάκη, το σώμα έχει καταγράψει ιστορικά ρεκόρ ελέγχων για δύο συνεχόμενες χρονιές, αξιοποιώντας tablets στη θέση των παραδοσιακών χειρόγραφων δελτίων.
Η Επιθεώρηση διευρύνει το πεδίο δράσης της και σε νέες κατηγορίες, όπως είναι οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση του εργασιακού trafficking, καθώς και οι παρεμβάσεις για την επίλυση διαφορών που σχετίζονται με φαινόμενα βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας.
Κατά την έναρξη της εκπαίδευσης των νέων Επιθεωρητών, ο κ. Τζιλιβάκης αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις αναβάθμισης της λειτουργίας της Αρχής, τονίζοντας ότι πρόκειται για την απαρχή μιας νέας εποχής.
Όπως δήλωσε, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο σχεδιασμός ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος που θα ενσωματώνει τεχνολογίες Business Intelligence και Τεχνητής Νοημοσύνης. Επιπλέον, προγραμματίζεται η χρήση drones για την ενίσχυση των ελέγχων υγείας και ασφάλειας, ενώ εξετάζεται και ο εξοπλισμός των Επιθεωρητών με κάμερες σώματος (body cameras), με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
Διαβάστε επίσης Στάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ στις 6 Ιουνίου – Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες 2025
Ο διοικητής επισήμανε ότι όλες αυτές οι πρωτοβουλίες αποσκοπούν στη μετατροπή του τρόπου λειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας σε ένα σύστημα υψηλής τεχνολογικής απόδοσης, προσφέροντας ουσιαστικά οφέλη τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους εργοδότες που τηρούν τη νομιμότητα και πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό.