Η περικοπή του για το τρίτο παιδί, η θεσμοθέτηση νέων αυστηρότερων κριτηρίων για τη μείωση της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης πάνω από 50% (μέτρο που είναι ήδη ψηφισμένο) και η καταβολή κοινωνικού μερίσματος – επιδόματος φτώχειας σε όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα σε αντιστάθμισμα των νέων μέτρων είναι στην κορυφή της ατζέντας της τρίτης αξιολόγησης, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ταυτόχρονα η έως τώρα πορεία των εσόδων, που δείχνει σοβαρά σημάδια κόπωσης παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει εισπραχθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, φέρνει κύμα κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για την επίτευξη του στόχου πλεονάσματος όχι μόνο του εφετινού προϋπολογισμού αλλά κυρίως του 2018.

Κατασχέσεις

«Η Εφορία θα χτυπά απροειδοποίητα όλους όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και έχουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό πάνω από 1.250 ευρώ» δηλώνει στο «Βήμα» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, στέλνοντας ουσιαστικά μήνυμα στους περίπου 4.000.000 οφειλέτες να σπεύσουν και να εξοφλήσουν μέρος έστω του ληξιπρόθεσμου χρέους τους.

Μάλιστα σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η Εφορία θα προχωρήσει και σε κατασχέσεις ακινήτων για να μην υπάρξει περίπτωση να παραγραφούν οι οφειλές. Ωστόσο ο ίδιος επισημαίνει ότι πλειστηριασμοί ακινήτων θα γίνουν μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες οφειλετών που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία αλλά όλα αυτά τα χρόνια έχουν γυρίσει την πλάτη στην Εφορία και, το βασικότερο, στις υποχρεώσεις τους.

Πλειστηριασμοί θα γίνουν σε βίλες και επαγγελματικά ακίνητα, ενώ προς το παρόν δεν θα «αγγίξει» η Εφορία την πρώτη κατοικία, αν και δεν υπάρχει καμία προστασία αν τελικά το αποφασίσει.

Οσοι όμως χρωστούν και έχουν στην τράπεζα καταθέσεις, τότε θα γίνεται αυτόματη κατάσχεση του ποσού ακόμη και αν αυτό είναι πολύ χαμηλό. Η μόνη προστασία για τα νοικοκυριά είναι να δηλώσουν μέσω της ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έναν μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό. Αυτός προστατεύεται μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ.

Οσον αφορά τα επιδόματα που βρίσκονται στο στόχαστρο των δανειστών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κόψει σημαντικό μέρος των οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνουν οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι και να δώσει κάτι παραπάνω σε όσους έχουν δύο παιδιά. Ερωτηματικό αν θα δοθεί επιπλέον επίδομα σε όσους έχουν ένα παιδί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα εισοδηματικά κριτήρια θα γίνουν πολύ πιο αυστηρά ώστε να λαμβάνουν το επίδομα λιγότεροι σε σύγκριση με σήμερα.

Κοινωνικό μέρισμα

Την ίδια στιγμή σκοπεύει – εφόσον ο εφετινός προϋπολογισμός εμφανίσει υπερπλεόνασμα – να δώσει κοινωνικό μέρισμα σε όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί 13η σύνταξη, όπως χαρακτηρίστηκε από την κυβέρνηση το επίδομα που δόθηκε πέρυσι τα Χριστούγεννα σε συνταξιούχους.

Αυτή τη φορά το όποιο ποσό περισσέψει από το υπερβάλλον πλεόνασμα θα δοθεί σε νοικοκυριά με ετήσια εισοδήματα κοντά στα όρια της φτώχειας και θα κινηθεί στη λογική του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το γνωστό , που δίνεται σήμερα σε περίπου 250.000 δικαιούχους-οικογένειες και αφορά συνολικά 560.000 άτομα.

Παράλληλα παρελθόν θα αποτελέσει σταδιακά το καθώς για το 2018 κόβεται στο μισό και για τα επόμενα χρόνια οι δανειστές ζητούν να κοπεί εντελώς. Και εδώ εκκρεμεί η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, όπου θα υπάρξουν πολύ αυστηρότερα κριτήρια αλλά και μείωση των τελικών ποσών επιδότησης.

Από τη μεριά του το υπουργείο Οικονομικών έως το τέλος του έτους αλλά και μέσα στο 2018 θα επιδοθεί σε ένα μπαράζ φοροελέγχων με κριτήρια risk analysis όπου «μικροί» και «μεγάλοι» θα βρεθούν στο στόχαστρο χωρίς να γνωρίζουν ποια στοιχεία αξιοποίησε η Εφορία για να τους εντοπίσει. Οι έλεγχοι θα γίνονται σε βάθος χρόνων και τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά.

Πάντως μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών έχει έναν απροσδόκητο σύμμαχο στην πάταξη της φοροδιαφυγής και δεν είναι άλλος από τον απλό πολίτη, όπου σε αρκετές περιπτώσεις όταν πηγαίνει σε καταστήματα και δεν του δίνουν απόδειξη καλεί στην Εφορία και τους «καρφώνει».