Προθεσμία δέκα μηνών για να εξοφληθούν απλήρωτες συντάξεις 859 εκατ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/01/2017 - 11:31 | Author: Newsroom Ipaidia

Προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου δίνουν στον ΕΦΚΑ τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προκειμένου να εξοφλήσει περίπου 95.

000 κύριες συντάξεις που χρωστούν τα επιμέρους πρώην Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.ά.) σε ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από δύο ή και τρία χρόνια.

Την προθεσμία και τις προϋποθέσεις προβλέπει απόφαση των υπουργών Γ. Χουλιαράκη και Ε. Αχτσιόγλου που εκδόθηκε δίνοντας το «σήμα» να ξεκινήσει η διαδικασία της απορρόφησης της ειδικής έκτακτης επιχορήγησης ύψους 859 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Οι προϋποθέσεις που θέτει η απόφαση (και θα πρέπει να τηρηθούν έτσι ώστε να αποπληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες συντάξεις) είναι τόσο αυστηρές που, σύμφωνα με εκτιμήσεις των στελεχών των επιμέρους ταμείων, είναι αμφίβολο αν θα καταστεί εφικτή η εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων (ως εκκρεμείς θεωρούνται εκείνες για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης μετά την πάροδο 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης). Εκτός του ότι πολλές αιτήσεις είναι με διαδοχική ασφάλιση και με «ανοικτούς» φακέλους, προβλέπονται, μεταξύ των άλλων, η τήρηση μητρώου με τα μηνιαία οικονομικά στοιχεία σε μηνιαία και τριμηνιαία βάση, η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η καταγραφή και εκτίμηση των συνολικά οφειλομένων αναδρομικών ποσών, μηνιαίο πλάνο απορρόφησης της αιτούμενης επιχορήγησης, έκθεση αιτιολόγησης.

Ακόμη θα πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορούν να εξοφληθούν από τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του φορέα ή με τη χρήση ταμειακών διαθεσίμων (ζητούνται στοιχεία για τα υφιστάμενα, κάθε φορά, ταμειακά διαθέσιμα του φορέα. Να σημειωθεί ότι καμία επιχορήγηση δεν θα δοθεί για την εξόφληση των 123.000 επικουρικών συντάξεων που είναι απλήρωτες…

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Οι πιστώσεις οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την πληρωμή των συντάξεων θα μεταφέρονται από τις πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών σταδιακά, ανάλογα με την αξιολόγηση του αιτήματος κάθε επιμέρους φορέα. Οι φορείς υποχρεούνται να ολοκληρώνουν την αποπληρωμή των σχετικών αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήψη της σχετικής επιχορήγησης. Οσα ποσά δεν χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση οφειλόμενων αναδρομικών ποσών από εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εντός της προθεσμίας θα επιστρέφονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό και αν αυτό δεν γίνει θα παρακρατούνται από ποσά τυχόν επιχορηγήσεων.

ΤΑ ΠΟΣΑ
Οι επιχορηγήσεις που «κλείδωσαν» να δίνονται κάθε μήνα είναι 38 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, από 95 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, από 97 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, από 91 εκατ. ευρώ στο τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου και 67 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο.

Loading...
  • europalso   ideascentral