ΠΟΥ: Ποιές χώρες πρέπει να εμβολιαστούν πλήρως λόγω της «Όμικρον»;

ΠΟΥ: Πότε ελπίζει να τελειώσει η κρίση του νέου κορονοϊού

Παρά τους περιορισμούς στους διεθνείς ταξιδιώτες, η Αυστραλία ανακοίνωσε μετάδοση στην κοινότητα της παραλλαγής Όμικρον σήμερα, μία μόλις ημέρα μετά τον εντοπισμό της σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ.

Για το νέο αυτό στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε σε χώρες του νοτίου τμήματος της Αφρικής τον περασμένο μήνα και χαρακτηρίστηκε “παραλλαγή ανησυχίας” από τον ΠΟΥ, οι επιστήμονες εξακολουθούν να συγκεντρώνουν στοιχεία για να αξιολογήσουν πόσο μεταδοτικό είναι και την σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί. Αυτό έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον είκοσι τέσσερις χώρες και άρχισε να κερδίζει έδαφος στην Ασία αυτήν την εβδομάδα, με κρούσματα να αναφέρονται από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδία. Πολλές κυβερνήσεις ανταποκρίθηκαν επιβάλλοντας αυστηρότερους ταξιδιωτικούς κανόνες.

“Οι συνοριακοί έλεγχοι μπορεί να κερδίζουν χρόνο, αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για νέες αυξήσεις κρουσμάτων”, δήλωσε ο Τακέσι Κασάι, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την περιοχή δυτικού Ειρηνικού σε διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων.

“Ο κόσμος δεν θα πρέπει να στηριχθεί μόνο στα συνοριακά μέτρα. Αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστεί για αυτές τις παραλλαγές με δυνητικά υψηλή μεταδοτικότητα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες που υπάρχουν υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την προσέγγισή μας”, σημείωσε.

Ο Κασάι πρόσθεσε ότι οι χώρες πρέπει να αντλήσουν από τα διδάγματα που πήραν από την αντιμετώπιση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του νέου κορονοϊού και τις κάλεσε να εμβολιάσουν πλήρως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους και να εφαρμόσουν μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας και οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

 

ip[
Exit mobile version