Η Καθαρά Δευτέρα είναι κινητή εορτή που καθορίζεται από την ημερομηνία του Πάσχα. Συγκεκριμένα, πέφτει 48 ημέρες πριν από το Ορθόδοξο Πάσχα και σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, κλείνοντας την περίοδο των Αποκριών.
Η Καθαρά Δευτέρα, που είναι πάντα Δευτέρα. Η ημέρα αυτή είναι αργία και σηματοδοτεί την αρχή της 40ήμερης νηστείας, η οποία παραπέμπει στις ημέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.
Δείτε επίσης ΕΝΦΙΑ: Δείτε ποιοί δε θα πληρώσουν τίποτα
Ημερομηνίες Εορτών το 2025
Τσικνοπέμπτη: 20 Φεβρουαρίου 2025. Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στα γλέντια με κρέας και παραδοσιακές γιορτές.
Απόκριες: 2 Μαρτίου 2025. Η κορύφωση της αποκριάτικης περιόδου με καρναβαλικές παρελάσεις και μασκαρέματα.
Καθαρά Δευτέρα: 3 Μαρτίου 2025. Συνοδεύεται από νηστίσιμα εδέσματα, όπως λαγάνα, χαλβάς και θαλασσινά, ενώ το πέταγμα του χαρταετού παραμένει σημαντική παράδοση.
Πάσχα: 20 Απριλίου 2025, με τη Μεγάλη Παρασκευή να πέφτει στις 18 Απριλίου και τη Δευτέρα του Πάσχα στις 21 Απριλίου.
Τα τριήμερα και τετραήμερα του 2025
1-3 Μαρτίου: Καθαρά Δευτέρα
19-21 Απριλίου: Πάσχα
7-9 Ιουνίου: Αγίου Πνεύματος
15-17 Αυγούστου: Δεκαπενταύγουστος
25-28 Δεκεμβρίου: Χριστούγεννα
Αργίες του 2025
Ιανουάριος: Πρωτοχρονιά (1/1), Θεοφάνια (6/1)
Μάρτιος: Καθαρά Δευτέρα (3/3), Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25/3)
Απρίλιος: Μεγάλη Παρασκευή (18/4), Πάσχα (20/4), Δευτέρα του Πάσχα (21/4)
Μάιος: Πρωτομαγιά (1/5)
Ιούνιος: Αγίου Πνεύματος (9/6, δεν ισχύει για όλους)
Αύγουστος: Κοίμηση της Θεοτόκου (15/8)
Οκτώβριος: Επέτειος του «Όχι» (28/10)
Δεκέμβριος: Χριστούγεννα (25/12), Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων (26/12)
Δείτε επίσης Τουρισμός για Όλους 2025: Έρχεται αυξημένη επιδότηση – Δικαιούχοι
Η περίοδος του Τριωδίου – Τι ισχύει με τη Σαρακοστή
Η περίοδος του Τριωδίου είναι εκκλησιαστική περίοδος 10 εβδομάδων που ξεκινά από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτήν περιλαμβάνεται η Απόκρεως, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα. Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω, ενώ ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος η Μεγάλη Εβδομάδα.
Η πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου διαρκεί από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή του Ασώτου, και ονομάζεται προφωνή. Αυτήν την εβδομάδα γίνεται «κατάλυσις εις πάντα», δηλαδή τρώγεται ελεύθερα κάθε φαγητό ακόμα και την Τετάρτη και την Παρασκευή. Για τον λόγο αυτόν ονομάζεται και «ελεύθερη» ή «απολυτή».
Η δεύτερη εβδομάδα ονομάζεται εβδομάδα της Απόκρεω, ενώ ο λαός την αποκαλεί και Κρεατινή, γιατί είναι η τελευταία εβδομάδα που καταναλώνεται κρέας πριν από το Πάσχα. Την εβδομάδα αυτήν γίνεται «κατάλυσις εις πάντα» όλες τις ημέρες εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας στην Ελλάδα υπάρχει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης, κατά την οποία καταναλώνονται κρεατικά κυρίως στη σχάρα και στο τηγάνι, δεδομένου ότι μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Το Σάββατο της εβδομάδας αυτής είναι το πρώτο Ψυχοσάββατο, ενώ η επόμενη ημέρα είναι η Κυριακή της Απόκρεω.
Η τρίτη εβδομάδα είναι αυτή της Τυροφάγου ή Τυρινής, οπότε έχουμε τη λεγόμενη λευκή νηστεία, δηλαδή όλες τις ημέρες γίνεται κατάλυση σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του αβγού, των ψαριών και φυσικά του ελαιολάδου, απαγορεύεται όμως η κρεοφαγία. Η εβδομάδα αυτή τελειώνει με την Κυριακή της Τυρινής, η οποία σηματοδοτεί και το τέλος της προπαρασκευαστικής περιόδου για τη Σαρακοστή αλλά και των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Από την τέταρτη εβδομάδα, με την Καθαρά Δευτέρα, αρχίζει η Μεγάλη Τεσσαρακοστή με την αυστηρότατη νηστεία της.