Ειδικότερα, το , οι οποίοι είχαν προγραμματιστεί για το αμέσως επόμενο διάστημα, αξιοποιούν ολοένα και περισσότεροι δανειολήπτες, «πατώντας» στην απόφαση του Αρείου Πάγου, βάσει της οποίας οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης.

Όπως αναφέρει το newmoney, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται μία σημαντική αύξηση του ποσοστού των ανακοπών, παρά το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η απάντηση των δικαστηρίων είναι αρνητική. «Έχει αποδειχθεί πως οκτώ στις 10 αιτήσεις ανακοπής απορρίπτονται, με τις δύο που γίνονται αποδεκτές να εκδίδονται από δικαστήρια ως επί το πλείστον της περιφέρειας», σχολιάζουν χαρακτηριστικά στο newmoney και συνεχίζουν: «Σε κάθε περίπτωση, αυτό που, ίσως, θα έπρεπε να γνωρίζουν οι δανειολήπτες είναι πως υπάρχει μία απόφαση του Αρείου Πάγου που κρίνει πως οι εταιρείες διαχείρισης δεν μπορούν να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς και άλλες 11, οι οποίες αποφαίνονται το αντίθετο».

Στην αμφισημία, αναφορικά με το ζήτημα των πλειστηριασμών, είχε εστιάσει προσφάτως και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέροντας από το βήμα της Βουλής πως «μία απόφαση του Αρείου Πάγου κρίνει ότι οι servicers δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πλειστηριασμούς, ενώ πολλές άλλες προβαίνουν στο αντίθετο συμπέρασμα. Υπάρχουν και αρκετές νομολογίες του Αρείου Πάγου επί αυτών, αλλά και νομολογίες κατωτέρων δικαστηρίων. Έχει πέσει στην αντίληψή μου μία στο Εφετείο Λάρισας, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα κ. ο. κ.».

Το επίμαχο ζήτημα, δεδομένου ότι θεωρείται γενικότερου ενδιαφέροντος και είναι αναγκαίο για την ενότητα της νομολογίας, με δεδομένη την ανακύψασα σε αυτή διάσταση, καλείται να ξεδιαλύνει το δεύτερο 10ήμερο του προσεχούς Ιανουαρίου η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Μέχρι τότε, ωστόσο, εγχώριοι, αλλά και διεθνείς φορείς εφιστούν την προσοχή στον κίνδυνο, τόσο του εκτροχιασμού των business plans των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή», με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το δημόσιο χρέος – ενόσω, μάλιστα, εκκρεμεί και η σχετική απόφαση της Eurostat – όσο και του πλήγματος στην κουλτούρα πληρωμών, οδηγώντας ακόμη και σε αύξηση των «κόκκινων» δανείων.

Ενδεικτική είναι η σχετική αναφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βάσει της οποίας η νομική αβεβαιότητα δύναται να επηρεάσει τις επικείμενες αποφάσεις των δικαστηρίων κατώτερου βαθμού σε παρόμοιες υποθέσεις, διαβρώνοντας την προθυμία των οφειλετών να φτάσουν σε φιλικές λύσεις αναδιάρθρωσης με τους servicers.

«Αυτή η νομική αβεβαιότητα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και κινδυνεύει να επηρεάσει σοβαρά τα επιχειρηματικά σχέδια, στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Ηρακλής’. Η νομική αβεβαιότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως επείγον ζήτημα, προς αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων στην επίλυση του ιδιωτικού χρέους», σημειώνει.
Οι ευάλωτοι

Όσον αφορά στους ευάλωτους δανειολήπτες, πάντως, οι εκπρόσωποι των servicers επιμένουν πως δεν είναι στις προθέσεις τους να βγάλουν στο «σφυρί» τα περιουσιακά τους στοιχεία, τηρώντας στάση αναμονής τουλάχιστον μέχρις ότου να λειτουργήσει ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις τους, το συνολικό χρέος αυτού του «ευαίσθητου» δανειακoύ χαρτοφυλακίου προσεγγίζει τα τέσσερα δισ. ευρώ και όπως τονίζεται από στελέχη της αγοράς, η προτεραιότητά τους είναι να ρυθμιστεί με βιώσιμο τρόπο όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι.

Αξίζει να αναφερθεί πως ειδικά για τους ευάλωτους «τρέχει» από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας από πλειστηριασμούς, μέσω του οποίου θα επιδοτείται για 15 μήνες το 80% της δόσης των στεγαστικών δανείων. Προς ώρας, μόλις 15 δανειολήπτες έχουν ενταχθεί, 80 είναι υπό αξιολόγηση και 49 αιτήσεις βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Όσον αφορά στο πιστοποιητικό ευαλωτότητας που αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στο επίμαχο πρόγραμμα, αυτό μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου το είχαν λάβει 815 δανειολήπτες, 6.706 έχουν μπει στη σχετική πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία και 2.763 την έχουν ακυρώσει.