Ο λόγος για τον οποίο οι τιμές φέτος κινούνται ανοδικά είναι ότι προηγήθηκε το των καθολικών και μέρος των σφαγίων απορρίφθηκε από εξαγωγές, με τις εισαγωγές να είναι μειωμένες για τον ίδιο λόγο.

Η περιορισμένη διαθεσιμότητα αυξάνει φέτος την τιμή του οβελία, με τους καταναλωτές που θα περάσουν στις πόλεις το φετινό Πάσχα και όχι στο χωριό να καλούνται να πληρώσουν ακριβότερα στη λιανική, ακόμα και πάνω από 15%, το αρνί ή το κατσίκι για το γιορτινό τραπέζι σε σχέση με πέρυσι.

Oι τιµές των παραγωγών φτάνουν ακόμα και τα 7 ευρώ το κιλό στα αμνοερίφια, γεγονός που σημαίνει ότι το εγχώριο αρνάκι και το κατσικάκι γάλακτος θα φτάσει στον καταναλωτή σε τιμές έως και 12,5 ευρώ το κιλό στα μικρά συνοικιακά κρεοπωλεία.

Χθες στην Αγορά του Καταναλωτή στου Ρέντη η λιανική τιμή για τα αμνοερίφια γάλακτος ήταν στα 9,98 ευρώ το κιλό ολόκληρα, με τη χονδρική τιμή στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας (ΟΚΑΑ) να φτάνει τα 8,5 ευρώ για τα αρνιά γάλακτος και τα 7 ευρώ για τα σφάγια άνω των 13 κιλών, τα 8,80 ευρώ το κιλό για τα κατσίκια και τα 8 ευρώ για τα εισαγόμενα από τη Ρουμανία. Και αυτό όταν πέρυσι ο μέσος όρος τιμών χονδρικής κυμαινόταν στα 5,40-5,80 ευρώ το κιλό.

Ο λόγος για τον οποίο οι τιμές φέτος κινούνται ανοδικά είναι ότι προηγήθηκε το Πάσχα των καθολικών και μέρος των σφαγίων απορρίφθηκε από εξαγωγές, με τις εισαγωγές να είναι μειωμένες για τον ίδιο λόγο. Επιπλέον οι παραγωγοί είχαν να αντιμετωπίσουν και τα αυξημένα κόστη των ζωοτροφών, αλλά και την αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία, καθώς η εστίαση ήταν κλειστή, με αποτέλεσμα η προσφορά να είναι μικρότερη από τη ζήτηση.

Ερευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι οι επτά στους δέκα το φετινό Πάσχα θα ψήσουν στον φούρνο τον οβελία, ενώ έξι στους δέκα θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι. Παράλληλα το κόστος του τραπεζιού θα είναι ελαφρώς αυξημένο (0,7%) και θα διαμορφωθεί στα 42 ευρώ χωρίς τον οβελία.

Την ίδια ώρα στα εμπορικά καταστήματα και παρά τις ελκυστικές τιμές και τις προσφορές οι καταναλωτές είναι ακόμα διστακτικοί και η κατανάλωση περιορισμένη, καθώς δεν έχει δοθεί ούτε το .