«Υπάρχει αυξητική τάση στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα» είπε η αναπληρώτρια υπουργός. H πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι , ενώ εκ των 59 ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ, 55 είναι ανεμβολίαστοι και τέσσερις εμβολιασμένοι, συμπλήρωσε.

Για σταθερά συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση του συστήματος Υγείας μίλησαν, κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δεν έκρυψαν, ωστόσο, την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

«Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει» τόνισε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, η οποία έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα, σημειώνοντας ότι «θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε όσα συνέβησαν πέρυσι».

«Υπάρχει αυξητική τάση στην Θεσσαλονίκη και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα» είπε η αναπληρώτρια υπουργός. H πλειοψηφία όσων νοσηλεύονται σε απλές κλίνες είναι ανεμβολίαστοι, ενώ εκ των 59 ατόμων που βρίσκονται σε ΜΕΘ, 55 είναι ανεμβολίαστοι και τέσσερις εμβολιασμένοι, συμπλήρωσε.

Με τη σειρά της, η κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει αύξηση στο επιδημιολογικό φορτίο, ενώ μίλησε για μεγάλη αύξηση στη Βόρεια Ελλάδα, ακόμα και για διπλασιασμό των στην Ξάνθη. «Οι εισαγωγές στη Βόρεια Ελλάδα είναι περισσότερες από τα εξιτήρια» σημείωσε.

Μίλησε για «πανδημία των ανεμβολίαστων», σημειώνοντας ότι η μετάλλαξη Δέλτα χτυπάει και νεότερες ηλικίες.

Αναφερόμενη στα στοιχεία της πανδημίας, η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε πώς ένα στα τρία κρούσματα αφορά σε παιδιά κάτω των 18 ετών και υπογράμμισε ότι παρατηρείται αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ. «Η πανδημία εμφανίζει σταθεροποίηση. Η μέση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι 34 έτη και 20.000 είναι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια» είπε και τόνισε: «Επικρατεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση στις εκδηλώσεις. Μικρότερη είναι η διασπορά στους εργασιακούς χώρους».

Η κυρία Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην ανησυχητική εικόνα που παρατηρείται στη βόρεια Ελλάδα, τα κρούσματα στην Ξάνθη διπλασιάστηκαν, αυξήθηκαν κατά 60% στην Κοζάνη και κατά 40% σε Δράμα, Έβρο και Πιερία. Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται ηπιότερη, αλλά σαφής αύξηση στη διάδοση του κορωνοϊού. Εντούτοις, καταγράφει υπερδιπλάσιο μέσο κυλιόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της, συγκριτικά με την Αττική.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, επικρατεί και πάλι σταθερά η ενδοοικογενειακή μετάδοση, ενώ, αντίθετα, μικρότερη διασπορά βλέπουμε στους εργασιακούς χώρους, όπου υπάρχει δομημένος έλεγχος των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας, είπε. Ανέφερε, δε, πως, σε ημερήσια βάση, την τελευταία εβδομάδα, πραγματοποιήθηκαν κατά μέσο όρο 192.000 τεστ ανά ημέρα και ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 1,16%.

Παράλληλα, παρατηρείται σταθερή αποκλιμάκωση του ΕΣΥ, με εξαίρεση τη Βόρεια Ελλάδα, όπου οι εισαγωγές είναι περισσότερες από τα εξιτήρια. Συγκεκριμένα, καταγράφτηκαν 192 εισαγωγές ανά ημέρα σε νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, φαίνεται πως, πλέον, τουλάχιστον το 1/3 των ασθενών που νοσηλεύονται, είναι ηλικίας 45-65 ετών.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε πως μειώθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων, ενώ ο αριθμός των θανάτων παραμένει σταθερός.

Αναφερόμενη επίσης στην εικόνα του κορωνοϊού στα σχολεία, σημείωσε πως σταθερός παρέμενει ο αριθμός των Μάλιστα, φαίνεται πως δεν παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων.

Επιπλέον, παρά την τάση αύξησης κρουσμάτων σε παιδιά και εφήβους, οι νοσηλείες αντιπροσωπεύουν μόλις το 1,5% των νοσηλειών στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Συνεχίζοντας, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι μεγάλη μελέτη από τη Βρετανία, σε περιβάλλον επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα, έδειξε ότι η μετάδοση εντός των σχολείων ήταν σπάνια. Όπως υπογράμμισε, με το τέστινγκ αντί της καραντίνας, μειώθηκαν σημαντικά μολύνσεις και απομονώθηκαν αποτελεσματικά οι στενές επαφές. «Στόχος μας είναι να παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των κρουσμάτων στις σχολικές ηλικίες» είπε.

Αναφερόμενη στα δύο τμήματα στις Συκιές Θεσσαλονίκης που έκλεισαν, αφότου διαγνώστηκε θετικό στον κορωνοϊό άνω του 50% των μαθητών, επισήμανε ότι «η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιδιαίτερα υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με θετικότητα 5,4%, υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο ανά την επικράτεια».

«Ο εμβολιασμός των εφήβων προχωρά. Συνολικά, το 24% των εφήβων ηλικίας κάτω των 18 ετών έχει ήδη λάβει μια δόση του εμβολίου. Όπως και στους ενήλικες, έτσι και στους εφήβους παρατηρείται σαφής διακύμανση της εμβολιαστικής κάλυψης, με τη νότια Ελλάδα να εμφανίζει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού» είπε επιπλέον η καθηγήτρια.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε σε έρευνα από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία φαίνεται πως τα περισσότερα παιδιά που νόσησαν, ήταν ανεμβολίαστα παιδιά, ανεμβολίαστων γονέων.

ανακοινώθηκε στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, μετά την αύξηση των κρουσμάτων, όπως δείχνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα, αποφαίστηκε η παράταση των μέτρων σε Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα και Αργολίδα.

Ειδικότερα, στις περιοχές αυτές ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως τις 06:00 το πρωί και απαγόρευση μουσικής.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, στο επίπεδο 4 (κόκκινο) του Επιδημιολογικού Χάρτη της χώρας εντάσσονται οι Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, ενώ παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, μετά την εκ νέου αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων από την επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοΐου Covid-19 στο πλαίσιο της επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας ανά Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο σε εβδομαδιαία βάση.

Παράλληλα, στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί) εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Τα μέτρα ισχύουν από αύριο, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 06.00 έως την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου και ώρα 6:00.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τόσο στις συγκεκριμένες περιοχές, όπως και σε όλη την επικράτεια, απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των είκοσι (20) ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο. Το διοικητικό πρόστιμο σε περίπτωση παράβασης ανέρχεται από 50.000 έως 200.000 ευρώ για τον μισθωτή ή παραχωρησιούχο του ιδιωτικού, μη επαγγελματικού χώρου, στον οποίο έλαβε ή λαμβάνει χώρα η εν λόγω εκδήλωση.