Ξεκίνησαν οι – Αυξήθηκαν φέτος τις θέσεις εισακτέων σε αυτές τις ειδικότητες των Δημόσιων ΙΕΚ.

Ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στα Δημόσια ΙΕΚ για τους φετινούς αποφοίτους Λυκείου, οι οποίοι θα κληθούν να συμπληρώσουν παράλληλο μηχανογραφικό στις αρχές Ιουλίου.

Πάνω από 5.892 θέσεις επιπλέον δόθηκαν για τους αποφοίτους Λυκείου φέτος, με τον συνολικό αριθμό να εκτοξεύεται στις 22.436 θέσεις. Πρόκειται για μία αύξηση κατά 36%, με τους ενδιαφερόμενους να διεκδικούν μία θέση σε Δημόσια ΙΕΚ του υπουργείου Παιδείας, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – ΕΛΓΟ, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, του υπουργείου Υγείας και του υπουργείου Τουρισμού.

Το υπουργείο Παιδείας έχει «ξεκλειδώσει» πάνω από 100 ειδικότητες στα Δημόσια ΙΕΚ, ξεχωρίζοντας αυτές που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Φέτος αύξησε κατά 56% την πρόσβαση σε ειδικότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και κατά 16% σε ειδικότητες που σχετίζονται με τεχνικά επαγγέλματα. Από το σύνολο του αριθμού εισακτέων στο παράλληλο μηχανογραφικό, οι 18.460 θέσεις προσφέρονται από τα Δημόσια ΙΕΚ αρμοδιότητας του υπουργείου Παιδείας και είναι αυξημένες κατά 30% έναντι της περσινής χρονιάς (σ.σ.: 14.200 θέσεις για το 2022-2023).

Η προσθήκη επιπλέον ειδικοτήτων και η δημιουργία νέων στα ΙΕΚ γίνεται σε συνεργασία με κοινωνικούς φορείς και φορείς της αγοράς, ώστε να υπάρχει άμεση απορρόφηση, ανάλογα με τις ανάγκες της οικονομίας. Στις διαθέσιμες θέσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ειδικότητες σε πειραματικά ΙΕΚ αλλά και σε θεματικά ΙΕΚ, τα οποία εστιάζουν σε ειδικότητες ενός κλάδου.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι

Το παράλληλο μηχανογραφικό συμπληρώνεται από τους αποφοίτους Λυκείου, ασχέτως αν έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις. Οι αιτήσεις γίνονται ηλεκτρονικά και παράλληλα με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι υποψήφιοι δεν έχουν περιορισμό στις επιλογές τους και διαβατήριο για την εισαγωγή τους αποτελεί το απολυτήριο Λυκείου. Τα Δημόσια ΙΕΚ επιλέγουν βάσει του Κανονισμού Λειτουργίας που έχει το καθένα ξεχωριστά τους εισακτέους, ο οποίος μπορεί να περιλαμβάνει και κοινωνικά ή άλλα κριτήρια.

Οι υποψήφιοι που θα δηλώσουν την ειδικότητα της επιλογής τους πρακτικά κάνουν «προκράτηση» της θέσης τους και καλούνται το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, εφόσον πετύχουν την εισαγωγή τους, να εγγραφούν στο Δημόσιο ΙΕΚ. Η ενημέρωση για την επιτυχή εισαγωγή τους σε κάποιο ΙΕΚ γίνεται παράλληλα με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα τέλη Ιουλίου.

Συνολικά, μπορούν να κάνουν αίτηση τον Σεπτέμβριο για τις εναπομείνασες θέσεις.

Πέρσι, πάνω από 20.000 απόφοιτοι διεκδίκησαν 16.500 θέσεις στα Δημόσια ΙΕΚ μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού, ενώ ένας στους τέσσερις επέλεξε κάποιο ΙΕΚ εκτός του τόπου διαμονής του, με τους σπουδαστές τα τελευταία χρόνια να απολαμβάνουν μειωμένα κόμιστρα στις μεταφορές, όπως ακριβώς ισχύει για τους φοιτητές των πανεπιστημίων.

«Το παράλληλο μηχανογραφικό δελτίο, αποτέλεσμα του συνολικού σχεδιασμού του ΥΠΑΙΘ και της μεταρρύθμισης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναδεικνύει στην πραγματικότητα τους πολλαπλούς εκπαιδευτικούς δρόμους που μπορούν να ακολουθήσουν οι νέες και οι νέοι της χώρας υπηρετώντας τις κλίσεις, τις δεξιότητές τους κι αυξάνοντας σημαντικά την πιθανότητα της επαγγελματικής τους καταξίωσης. Τα Δημόσια ΙΕΚ που καλύπτουν ποιοτικά και αποτελεσματικά το χώρο μεταξύ Λυκείου και Πανεπιστημίου αποτελούν την αξιόπιστη εναλλακτική λύση των τελειόφοιτων και των υποψηφίων που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις», ανέφερε στον «Ε.Τ.» ο γενικός γραμματέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας, Γεώργιος Βούτσινος.

Οι 10 πιο δημοφιλείς επιλογές

Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμός Φιλοξενίας
Βοηθός Ιατρικών Εργαστηρίων
Στέλεχος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας
Στέλεχος Διατροφής και Διαιτολογίας
Τεχνικός Αρτοποιός-Ζαχαροπλαστικής
Βοηθός Φαρμακείου
Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής (Πολυμέσα / Web designer – developer / videogames)
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας
Βοηθός Εργοθεραπείας
Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα Ναυτιλίας

Οι πειραματικές ειδικότητες

ΙΕΚ Ειδικότητα
Πειραματικό ΙΕΚ Θέρμης Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Πειραματικό ΙΕΚ Κομοτηνής Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Θεματικό ΙΕΚ Αιγάλεω Τεχνικός Αυτοματισμών Ναυτιλίας
Θεματικό ΙΕΚ Αιγάλεω Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Θεματικό ΙΕΚ Αιγάλεω Τεχνικός Συστημάτων Ανοιχτού Λογισμικού
Πειραματικό ΙΕΚ Πάτρας Ειδικός Εφαρμοσμένων Τεχνολογιών Χημικών και Μικροβιολογικών Αναλύσεων
Πειραματικό ΙΕΚ Πάτρας Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Πειραματικό ΙΕΚ Πάτρας Τεχνικός Συστημάτων Ανοιχτού Λογισμικού
Πειραματικό ΙΕΚ Πάτρας Ειδικός Σύγχρονων Ψηφιακών Τεχνολογιών Πληροφορικής στην Εφαρμοσμένη Λογιστική
Πειραματικό ΙΕΚ Κοζάνης Στέλεχος Ψηφιακού Μάρκετινγκ στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο
Ιωαννίνων – Θεματικό Παράρτημα Ι.Μ. Βέλλας Τεχνικός Αρωματικών-Φαρμακευτικών Φυτών
Ιωαννίνων – Θεματικό Παράρτημα Ι.Μ. Βέλλας Τεχνικός Κρέατος και Κρεατοσκευασμάτων
Πειραματικό ΙΕΚ Καρδίτσας Τεχνικός Παραγωγής και Συντήρησης Επίπλου και Ξυλοκατασκευαστικής

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ