Το ipaidia.gr έλαβε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας υποψήφιας στις αναφορικά με το ποσοστό των υποψηφίων του 3ου πεδίου του παλαιού συστήματος .

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,

Ούσα απόφοιτη μαθήτρια που επέλεξα να συμμετάσχω στις πανελλαδικές εξετάσεις του έτους 2020 με το παλαιό σύστημα στο τρίτο επιστημονικό πεδίο που αφορά στις επιστήμες Υγείας και Ζωής , θα ήθελα να σας εκφράζω τους βαθύτερους προβληματισμούς μου και συνάμα τις ανησυχίες μου σχετικά με το ποσοστό επί του συνολικού αριθμού θέσεων που διεκδικούν οι απόφοιτοι προηγούμενων σχολικών ετών.Αποτελεί μία αναντίλεκτη πραγματικότητα ότι η συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις όχι μία αλλά δύο ή και περισσότερες φορες είναι μία δύσκολη,μακροχρόνια, απαιτητική και ψυχικά επώδυνη διαδικασία για τους μαθητές.Παρά το γεγονός αυτό πληθώρα μαθητών και συγκεκριμενα 2233αποφάσισαν να συμμετάσχουν για μία ακόμη φορά σε μία αρκετά δύσκολη εξέταση αυτή των πανελλαδικών προκειμένου να να μπορέσουν ειτε να εισαχθουν σε μία σχολή είτε να εκπληρώσουν το όνειρο τους κσι νβα εισαχθούν στην σχολή της επιθυμίας τους.

Όμως, αντίθετα με τα προσδοκόμενα, για πολλους αποφοίτους τα αποτελέσματα δεν ήταν τα λογικώς αναμεννόμενα . Τουναντίως μαθητές που έχουν συγκεντρώσει βαθμολογίες από 17.000 και άνω στο τρίτο επιστημονικό πεδίο κινδυνεύουν λόγω της λανθασμένης κατανομής των θέσεων σε τμήματα και σχολές του τρίτου πεδίου να μην εισαχθούν στην σχολή πρώτης τους επιλογής, λόγω της λανθασμένης ποσόστωσης.

Συγκεκριμένα, στις 30/10/2019 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4365/2019 (ΦΕΚ 167, τ.Α/30.10.2019) με βάση τον οποίο <<θα δοθεί στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα ποσοστό ανάλογο του αριθμού τους με σκοπό να μην αδικηθεί κανείς>>. Αντιθέτως η ποσόστωση που δόθηκε από το υπουργείο παιδείας στους υποψηφίους του παλαιού συστήματιος στο 3ο επιστημονικό πεδίο ανέρχεται στο 9,51% έναντι του 16,9% που θα έπρεπε να του δοθεί δεδομένου ότι  ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήτραν 13.215 εκ των οποίων οι 2.233 ανήκουν στο παλαιό σύστημα. (2.233/13215=16,9% για το παλαιό σύστημα και 10.988 /13.215=83.1% για το νέο σύστημα). Απόρροια των παραπάνω είναι   ο αποκλεισμός πολλών αριστούχων-επιτυχόντων από τις περιζήτητες ιατρικές σχολές και γενικότερα της πρώτης τους επιλογής λόγω λανθασμένης κατανομής των θέσεων.

Επιπλέον ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνει στο γεγονός ότι οι απόφοιτοι που συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο αξιοποιώντας το ποσοστό 10% που δικαιούνται έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε κάποια υψηλόβαθμη σχολή σε αντίθεση με τους απόφοιτους που επέλεξαν να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να δουν τα όνειρα που χτίζουν τόσα χρόνια να πραγματοποιηθούν και να ευοδωθούν  οι κόποι τους . Επομένως, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα διαφύλαξης του κατοχυρωμένου συνταγματικά δικαιώματός μας στην ίση πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με την διόρθωση στο ορθό του ποσού των θέσεων που δικαιούνται οι απόφοιτοι που διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα του τρίτου πεδίου θα δούμε φέτος το πρώτον στα χρονικά των πανελλαδικών εξετάσεων, το παράδοξο λόγω της αδίκιας σε βάρος μας  να εισάγονται στις ιατρικές σχολές μαθητές του νέου συστήματος, με μόρια κάτω των 17.000, όπως αναφέρθηκε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 στις 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 15.00 μμ. Κι αυτό γιατί οι τελευταίοι θα καταλάβουν θέσεις που δικαιωματικά ανήκουν σε απόφοιτους του παλαιού συστήματος.

Κατόπι αυτών παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες προκειμένου να διορθωθεί η αδικία σε βάρος των αποφοίτων του παλαιού συστήματος, που διαγωνίστηκαν στο τρίτο πεδίο προτού να είναι αργά.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

ΑΠΟΦΟΙΤΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ