: Τελευταίο κουδούνι χτυπάει σήμερα, Τρίτη 9 Μαΐου για τα Λύκεια όλης της χώρας και οι μπαίνουν στην τελική ευθεία. Ο αριθμός των θέσεων που διεκδικούν φέτος οι υποψήφιοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ανέρχεται συνολικά σε 70.726.

Επιπλέον, μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου προετοιμάζονται για τις απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις.

Φέτος για πρώτη φορά μετά από χρόνια διεξάγονται πρώτα οι απολυτήριες εξετάσεις και μετά οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι θα διαρκέσουν έως και τις 26 Μαΐου ενώ οι προαγωγικές εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 11 Μαΐου και 2 Ιουνίου.

Στα Γυμνάσια, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου. Από την 1η Ιουνίου έως και την 9η Ιουνίου θα διεξαχθούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις και στις 12 Ιουνίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 6 Ιουνίου. Ενώ μια μέρα μετά, στις 7 Ιουνίου θα αρχίσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

Για τα ΕΠΑΛ οι πανελλαδικές θα διαρκέσουν έως και τις 21 Ιουνίου ενώ για τα ΓΕΛ μέχρι και τις 19 Ιουνίου.

Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν μεταξύ 22 και 30 Ιουνίου, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες, μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.

Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών αναμένονται περί τα τέλη Ιουνίου.

Οι αλλαγές που έρχονται φέτος στις

Για πρώτη φορά φέτος θα υπάρξει τον Ιούνιο εξεταστική περίοδος για τους μετεξεταστέους της Γ’ τάξης του Λυκείου, παράλληλα με εκείνες των υπόλοιπων τάξεων των ΓΕΛ.

Επιπλέον θεσμοθετείται περίοδος επαναληπτικών εξετάσεων τον Σεπτέμβριο για όσους λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας ή θανάτου απουσίασαν τον Ιούνιο. Όπως έχει ξεκαθαρίσει το υπουργείο, στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου για τη διασφάλιση, της ισονομίας και της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τίθεται ως όρος για την εισαγωγή σε κάποιο τμήμα να έχει λάβει ο υποψήφιος των επαναληπτικών εξετάσεων βαθμολογία τουλάχιστον ίση με εκείνη του τελευταίου επιτυχόντα των κανονικών πανελλαδικών εξετάσεων στο συγκεκριμένο τμήμα.

Δικαίωμα συμμετοχής στις επαναληπτικές εξετάσεις, εκτός από τους ασθενείς, θα έχουν και αυτοί που έχασαν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο.

Με την σχετική τροπολογία του υπ. Παιδείας, επαναφέρεται η δυνατότητα, πρόσβασης των αποφοίτων ΕΠΑΛ στις σχολές των ΤΕΙ, της ΑΣΠΑΙΤΕ και των Ανωτέρων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης κατ ένα ελάχιστο αριθμό θέσεων.

Οι τελευταίες εξελίξεις για Πανελλήνιες 2017

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ