Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, ειδικά όσο παραμένει σε καθεστώς έλλειψης προστασίας από τυχόν επιθετικές ενέργειες πιστωτών, η FF Group συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τις διαπραγματεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη για βιώσιμη συμφωνία, ει δυνατόν και πριν από τις 22 Ιανουαρίου, οπότε ορίστηκε η συζήτηση της αίτησης λήψης προληπτικών μέτρων, σε συνέχεια της απόρριψης του αιτήματος προσωρινής διαταγής.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε το αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής και προσδιόρισε την 22.1.2019 για συζήτηση της αιτήσεως λήψης των προληπτικών μέτρων (κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, όπως ο νόμος προβλέπει).

Υπενθυμίζεται ότι η FF Group για να προχωρήσει σε επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης (106 β) χρειάζεται συναίνεση πιστωτών που εκπροσωπούν το 60% των απαιτήσεων και μια πειστική λύση στο κρίσιμο θέμα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης, από το 2019, καθώς δεν επιβεβαιώνεται προς το παρόν η ύπαρξη «λευκού ιππότη» που θα μπορούσε να εγγυηθεί το μέλλον της εταιρείας (όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με εταιρείες που βρέθηκαν σε οικονομική κρίση και βρήκαν διέξοδο π.χ. Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης, Βερόπουλος – Μetro, Kαλογήρου – Fais Group κ.ά.). Στελέχη πάντως από την ομάδα διοίκησης και το νομικό επιτελείο της FF Group συνεχίζουν να τροφοδοτούν αυτό το σενάριο, ενώ η Fosun, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί σε σχετικές διαρροές, δεν επιβεβαιώνει.

Σχετικά με τη συναίνεση, πιστωτές με το 53,6% των συνολικών υποχρεώσεων, που στήριξαν την πρόσφατη αίτηση λήψης προσωρινών μέτρων, είναι μια βάση αλλά δεν επαρκεί. Επίσης, οι ομολογιούχοι, ανέγγυοι πιστωτές, δεν σημαίνει ότι έχουν δώσει λευκή επιταγή επειδή βρέθηκαν στο πλευρό της εταιρείας όσες φορές έφτασε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με αίτημα προστασίας (είχαν υποστηρίξει και την προηγούμενη αίτηση που συζητήθηκε τον Σεπτέμβριο και η οποία τελικά απορρίφθηκε). Οι δυσκολίες είναι εύλογες, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη ότι καθώς περνά ο χρόνος εξανεμίζονται αποθεματικά και άλλες πηγές ρευστότητας της εισηγμένης, ενώ δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόοδος στα ανοιχτά μέτωπα και στην προσπάθεια αποκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν έξι μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης στον ελληνικό όμιλο (με τη forensic έρευνα της Alvarez & Marsal, την εν εξελίξει έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα και το βούλευμά του, που ανέδειξαν το πρόβλημα) δεν έχει ολοκληρωθεί έλεγχος στις οικονομικές καταστάσεις 2017 – στοχευμένος, έκτακτος ή άλλου τύπου επανέλεγχος. Ωστόσο, για την επικύρωση σχεδίου εξυγίανσης, ήτοι αίτηση στο άρθρο 106 β, είναι προϋπόθεση η προσκόμιση οικονομικών καταστάσεων. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι εντός των ημερών η ανάληψη του έργου επανελέγχου των οικονομικών καταστάσεων από γνωστή εταιρεία του κλάδου θα τεθεί προς έγκριση σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.

Οι ομαδικές προσφυγές

Εν τω μεταξύ, όπως άλλωστε γνωστοποίησε και η FF Group, σχετικά με την προσφυγή 56 επενδυτών στο πλαίσιο αιτήσεως συντηρητικής κατάσχεσης το δικαστήριο προσδιόρισε τη συζήτηση της αίτησης στις 22.1.2019. Σύμφωνα δε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, Γιάννη Κυριακόπουλο, που τους εκπροσωπεί, εντός των ημερών θα κατατεθεί νέο αίτημα από 30-35 επενδυτές, ενώ σχετική προετοιμασία γίνεται για ξένους επενδυτές.